Fintessa is opnieuw door de deelnemers aan het Groot Beleggersonderzoek aangewezen als de ‘Beste Vermogensbeheerder’. Wat is de kracht van jullie organisatie? Dat vroegen we aan Martine Hafkamp, directeur.
Ten eerste ons beleggingsbeleid. Dat is redelijk ‘old school’ waarbij wereldwijd gediversifieerd wordt belegd in individuele aandelen en obligaties van grote bedrijven op basis van fundamentele analyse. Ten tweede ons relatiebeheer. Wij doen wat vroeger gewoon was bij een vermogensbeheerder.
De klant is koning. Wij hebben veel contact met onze cliënten. Dat gebeurt zowel in de vorm van afspraken, maar ook en vooral telefonisch. Dit regelmatige contact wordt door onze cliënten erg op prijs gesteld en leidt tot veel mond-tot-mond reclame. Als laatste doen we veel aan marketing en is Fintessa veel aanwezig in de media via tv, radio, geschreven pers en internet.
Wat is jullie ervaring: Is vermogensbeheer nog steeds een groeimarkt?
Ja en nee. Bij de babyboomgeneratie en ouder (waar het meeste vermogen zit) is vermogensbeheer op de manier zoals wij dat doen nog steeds een groeimarkt. Steeds meer mensen moeten hun eigen pensioen opbouwen. Dat kan niet of nauwelijks zonder een belegging in aandelen. Een pensioen opbouwen is wat anders dan er een privé-portefeuille op na houden met geld dat over is. Traditioneel vermogensbeheer voor jongere generaties is niet tot nauwelijks een groeimarkt. Deze generaties kiezen veelal voor de laagste kosten en voor gemak. Dus robotbeleggen viainternet.
Wat is het verwachtingspatroon van de mensen die bij jullie klant worden?
De meesten hebben, ingegeven door onze beheerders en ons beleggingsbeleid, een realistische verwachting van de toekomst qua rendement. Wij hoeven hen geen gouden bergen te beloven. Onze cliënten verwachten van ons deskundigheid, aandacht, zorgvuldigheid en betrokkenheid. We zijn open en eerlijk over de mogelijke rendementen. Men verwacht dat we een degelijke portefeuille opbouwen die we constant bewaken en bijsturen wanneer nodig.
Sommige beleggers vinden duurzaamheid belangrijk en andere zijn geïnteresseerd in trends als robotisering en digitalisering. Hoe gaan jullie daarmee om bij de samenstelling van een portefeuille?
Wanneer het naar onze mening blijvende trends zijn met een vergaande economische impact en geen hypes spelen wij erop in. Het is vermogensbeheer, dus wij bepalen het beleid. Robotisering en digitalisering zijn inmiddels overigens veel meer dan trends. Het wordt overal in alle sectoren toegepast. Als je daar als belegger niet op inspeelt mis je de boot. Duurzaamheid is wel belangrijk maar wordt op grote schaal misbruikt of verkeerd gebruikt. Ergens een groene sticker op plakken maakt het nog niet duurzaam. Het is wel van belang goed in te schatten waar de hang naar duurzaamheid toe leidt. Meer schone auto’s leidt bijvoorbeeld tot meer batterijen, meer gebruik van lithium. Schonere energie leidt tot zonne-energie en windmolens. Zo kun je er als belegger op inspelen. Maar iets kopen omdat het groen is leidt uiteindelijk niet zomaar tot een goed rendement.
Noem 5 aandelen die aantrekkelijk zijn voor de komende kwartalen en waarom?
Op zich houd ik niet van een dergelijke vraag. Het duidt (weer) op beleggen voor de korte termijn, terwijl ik de horizon voor mijn cliënten verder in de tijd leg.
Equinix: kan herstellen na de recente correctie. Private Cloud wordt steeds belangrijker.
ING: nummer 1 op het gebied van fintech, wint hier prijzen mee. Profiteert van de ruimere rentemarge en de goed lopende economie. Aantrekkelijk dividend.
Royal Dutch Shell: mooi dividendaandeel, er is nog steeds een tekort aan fossiele brandstoffen van vooral gas in Japan, China en India. Betrouwbaar management met visie.
IBM: laag gewaardeerde Tech onderneming die de draai heeft gemaakt van hardware naar de belangrijkste trends in software zoals Cloud, A.I. en Blockchain. Mooi dividend. Heeft de bodem gezien in dalende omzet.
Tencent: Heeft een zeer grote thuismarkt en een belang in alle grote technologische trends. Wordt steeds meer ‘ontdekt’ door de beleggersmeute.