De specialisten van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi achten de maatregelen die de centrale bank van Turkije heeft genomen ‘verre van toereikend’. Volgens hen kunnen de autoriteiten de volgende stappen zetten om de huidige ‘klassieke betalingsbalanscrisis’ te bezweren:
• Een renteverhoging met minimaal 400 basispunten. Onwaarschijnlijk, gezien het feit dat president Erdogan tegen is.
• Kapitaalcontroles. Waarschijnlijker dan een renteverhoging, maar volgens Amundi een ‘gevaarlijke’ optie: het zou door de markten worden opgevat als een paniekmaatregel. Maar indien tijdelijk en gericht, gecombineerd met verstandig beleid, kan het verlichting bieden.
• De economie zodanig laten vertragen dat er een nieuw evenwicht ontstaat. Meer een optie voor de lange termijn.
• De hulp van het IMF inroepen. Volgens Amundi de minst waarschijnlijke optie: Ankara is tegen, en de VS moeten als dominante partij binnen het IMF hun zegen hier aan geven.
Op de korte termijn is een mix van renteverhogingen, een afkoeling van de economie en mogelijk ook kapitaalcontroles nodig, naast een de-escalatie van het conflict tussen Turkije en de VS. Didier Borowski, hoofd macro-economisch onderzoek bij Amundi: “De kans op een harde landing en een recessie is significant gestegen. De Turkse economie heeft het sinds de financiële crisis beter gedaan dan vergelijkbare landen. Maar dat was alleen mogelijk door de stijging van private schulden, voornamelijk gefinancierd door buitenlandse partijen. Gecorrigeerd voor bezittingen in buitenlandse valuta resteert een netto buitenlandse schuld (in handen van niet-financiële Turkse bedrijven) van 222 miljard dollar, een all time high.”