Kunst is toch aardig als nichebelegging. Stel u voor: u surft wat in het rond op een website waar u tweedehands spullen kunt kopen. U dingt af naar 450 euro voor een schilderijtje dat voor 500 euro werd aangeboden. En dan komt u tot de ontdekking dat het schilderij mogelijk 100.000 euro waard is.
Het overkwam Jan Starckx, zo schrijven onze collega’s van cash, het platform voor particuliere beleggers. Starckx kocht via tweedehands.be een schilderij van de Nederlands-Amerikaanse schilder Willem de Kooning. Althans dat hoopte hij, aangezien er op het schilderij de handtekening Wim Koonin (zonder g) stond gekladderd.
Via het BBC-programma Fake or Fortune werd het schilderij onderzocht. Uit chemisch onderzoek bleek dat op een ander schilderij van de Kooning precies dezelfde verf is gebruikt. Een voltreffer dus.
Beleggen in kunst neemt een bijzondere positie in bij de vermogensopbouw. Philip Hoffman, oprichter van de Fine Art Fund Group, bevestigt de excentrieke rol van de kunstmarkt binnen de financiële wereld.
Hoffman stelt dat je in de kunsthandel niets hebt aan financiële kennis alleen. Daarom laten zakenbanken deze niche links liggen. Schilderijen zijn complexer dan gebruikelijke financiële producten en de waarde is niet een optelsom van parameters. Maar het is voor u als beleggingsprofessional de moeite waard om u toch nader te verdiepen in beleggen in kunst.