Schroders heeft zijn prognose voor de wereldwijde groei van de economie in 2016 naar beneden bijgesteld van 2,5% naar 2,3%. De verwachting voor 2017 blijft onveranderd op 2,6%. Hoofdeconoom Keith Wade meldt verder dat de wereldwijde inflatieverwachting grotendeels ongewijzigd blijft.
De lagere prognoses voor ontwikkelde markten worden tenietgedaan door hogere verwachtingen voor opkomende markten in 2016 en 2017. Een combinatie van zwakkere wisselkoersen, ruimer monetair beleid en stabiele prijzen stuwen de inflatie voor opkomende markten. Daarentegen drukken de lager dan verwachte olieprijzen de inflatiecijfers voor de ontwikkelde markten in 2016.
Wade verwacht dat de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten pas in december zal verhogen naar 0,75%. In 2017 zal de economische groei bescheiden zijn, maar omdat de kerninflatie blijft stijgen, zal de Fed naar verwachting in juni en december 2017 de rente verhogen. Einde 2017 noteert de rente 1,25%.
Bank of Japan
De Bank of Japan (BoJ) zal waarschijnlijk de rente verlagen van -0.3% einde 2016, naar -0.4% einde 2017. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de depositorente verder verlagen in september naar -0.5%. Dat blijft staan tot einde 2017. De centrale bank van China zal verder monetair verruimen door de rente te terug te brengen naar 3% tegen einde 2017.
Intussen zal het debat over een ruimer begrotingsbeleid om de economie te stimuleren, gevoerd blijven worden. De maatregelen die de centrale banken hebben genomen en zullen blijven nemen, blijken volgens Wade weinig impact te hebben. “Het monetaire transmissiemechanisme lijkt niet te functioneren en hierdoor worden QE en renteverlagingen niet gevoeld in de reële economie”, stelt de hoofdeconoom. “Op de conferentie in het Amerikaanse Jackson Hole zal een verandering van het monetaire raamwerk en andere vormen van economische stimulans ongetwijfeld door de aanwezige centrale bankiers besproken worden.”
Verenigde Staten
In de VS pleit de politieke cyclus tegen aanzienlijke stimulans van de overheid in het eerste jaar van de nieuwe regering. De democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft laten weten dat ze de overheidsuitgaven zal vergroten. Daar staat echter tegenover dat ze ook de belastingen wil verhogen. Wade verwacht een geleidelijke versoepeling van het begrotingsbeleid tijdens haar presidentschap. Als de Republikein Donald Trump echter onverwacht de verkiezingen wint, kan een enorme stimulans van de overheid verwacht worden. Hij wil immers flink in de belastingtarieven snijden.
In de eurozone schuift het begrotingsbeleid van restrictief naar neutraal. De strakke begrotingsdiscipline wordt losgelaten, maar het is niet duidelijk of de wil aanwezig is om een expansief beleid te voeren. Recentelijk nog nam de EU een flexibele houding aan ten aanzien van het Spaanse en Portugese begrotingstekort, maar niets wijst erop dat Duitsland en de kernlanden zinspelen op een ruimer begrotingsbeleid.