Vermogensbeheerder Vanguard schat dat de effectieve Amerikaanse handelsheffingen voor de EU uitkomen op 15%, dat zowel groei als inflatie in de EU lager uitkomen dan eerder verwacht en dat de beleidsrente van de ECB dit jaar uiteindelijk daalt tot 1,75%, na een eerste verlaging met 25 basispunten deze week.
De heffingen die op ‘Liberation Day’ werden aangekondigd zouden hebben geleid tot een heffingenniveau op EU-goederen van 15%. Waren daar de heffingen bijgekomen op producten die nu nog vrijgesteld zijn, zoals medicijnen en semiconductors, dan had het heffingenniveau kunnen stijgen tot boven 20%.
Maar het vervolgens aangekondigde uitstel van 90 dagen heeft dit veranderd. Als het uitstel aanhoudt en sectorspecifieke heffingen worden doorgevoerd zoals we verwachten, dan zou het effectieve tarief voor de EU dichterbij 15% liggen. Daarom verhogen we ons basisscenario voor het effectieve heffingenniveau voor de EU van 5% naar 15%.
Gezien de dalende wereldwijde economische groei, krappere financiële omstandigheden en een sterkere euro verlaagt Vanguard de bbp-prognoses voor 2025 en 2026 met respectievelijk 0,2 en 0,6 procentpunt naar respectievelijk 0,8% en 1,0%. Dit doet de positieve effecten van het ruimere begrotingsbeleid op de groei teniet en plaatst de eurozone in de tweede helft van 2025 op de rand van een technische recessie.
Er is momenteel een materieel risico op een lager dan verwachte inflatie. Door de zwakke groei wordt de kloof tussen de werkelijke productie en de maximale productiecapaciteit van de economie (‘output gap’) verder vergroot. Daarbij komt dat de inflatie in de dienstensector daalt en ook de loonstijging afkoelt.
De EU zal wat betreft de importheffingen volgens Vanguard waarschijnlijk niet krachtig terugslaan, zoals al bleek uit de recente intrekking van vergeldingsheffingen op staal en aluminium. Dit, in combinatie met een sterkere euro en het vooruitzicht dat China mogelijk een deel van zijn export naar Europa zal verleggen, wijst op een dalende trend in de inflatievooruitzichten. Wij stellen onze CPI-prognose voor eind 2026 met 0,2 procentpunt bij naar 1,7%.
Sinds maart zijn er alleen maar argumenten voor een soepeler monetair beleid bijgekomen. Dit wordt bevestigd door recente opmerkingen van ECB-beleidsmakers, waaronder die van Escriva: “Enkele van de slechtst denkbare scenario’s die we hadden geïdentificeerd, worden werkelijkheid”, en Rehn: “Het pleidooi voor verdere renteverlagingen in april wordt ondersteund door het feit dat de neerwaartse risico’s werkelijkheid worden” en Villeroy: “De tarieven van 2 april pleiten voor een aanstaande verlaging”.
Vanguard voegt twee renteverlagingen toe aan zijn vorige prognose. “We verwachten dat de ECB tijdens haar vergadering op donderdag de depositofaciliteit met 25 basispunten verlaagt naar 2,25% en dat dit wordt gevolgd door twee verdere verlagingen, waardoor de eindrente blijft hangen op 1,75%.”