Een jaar geleden zou niemand de economische opleving hebben voorspeld die Japan op dit moment doormaakt, stelt Aadish Kumar, Internationaal Econoom bij T. Rowe Price.
Het bemoedigende groeiperspectief voor 2024, met robuuste economische groei en een verbeterende inflatie die duurzaam lijkt, staat in schril contrast met de economische stagnatie van Japan van de afgelopen 30 jaar.
De opleving is aangemoedigd door het afwijkende beleidsstandpunt van Japan, dat neigt naar het handhaven van een accommoderend monetair beleid op een moment dat andere belangrijke markten worstelen met stijgende rentetarieven en angst voor recessie. Daarin schuilt ook direct het gevaar voor Japan want elke mogelijke beweging om het beleid aan te scherpen door een renteverhoging vormt een belangrijk risico voor de outlook van Japan.
Aangezien de Bank of Japan niet het risico zal willen lopen om al het goede werk dat tot nu toe is bereikt teniet te doen, gelooft Kumar dat zij in hun communicatie dovish zullen blijven en het beleid accommoderend zullen houden. Tegelijkertijd stuwt een zwakke yen de aandelenmarkten omhoog, terwijl de autoriteiten blijven focussen op markthervormingen, met als doel Japan aantrekkelijker te maken voor buitenlandse kapitaalinvesteringen. Deze context wijst op een overwegend positief vooruitzicht voor Japan in 2024, waarbij een mogelijke verschuiving naar een krapper beleid het belangrijkste risico vormt.