Beleggers in wereldwijde aandelen zullen niet gauw geneigd zijn om sterk uiteenlopende economieën als de Verenigde Staten, Australië, Japan, Duitsland, Italië of andere Europese landen als één blok te beschouwen. De opkomende markten daarentegen worden door veel beleggers als een homogene beleggingscategorie gezien, ondanks de forse economische, politieke en geografische verschillen.
In de zes jaar vóór de wereldwijde financiële crisis noteerde de MSCI Emerging Markets index in dollar een rendement van 29% op jaarbasis, tegen bijna 20% voor de wereldwijde ontwikkelde markten. Slechts twee opkomende markten boekten daarbij een rendement van minder dan 20% per jaar, terwijl 17 van de 25 landen in de index meer dan 30% optekenden.
In de daaropvolgende zes jaar daarentegen behaalden de opkomende markten een rendement van -0,9% per jaar, terwijl de ontwikkelde markten 3% rendement boekten. Slechts de helft van de opkomende markten eindigde met een positief resultaat.
Nieuw leven
Dit jaar echter zou het tij wel eens kunnen keren, want na de brede, ongenuanceerde uitverkoop van vorig jaar worden de beleggers weer selectiever. India en Indonesië, waar de nieuwe politieke leiders de economische groei hopelijk nieuw leven zullen inblazen, stegen in het eerste halfjaar ruim 20%. Hetzelfde geldt voor de Filippijnen. Andere markten, waaronder Rusland, China, Chili en Mexico, blijven echter worstelen.
Waar het om gaat is dat de neiging om de opkomende markten als één geheel te zien, een enorme kans schept. De totale groei van de bedrijfswinsten in de opkomende wereld is sinds de piek in 2011 afgezwakt, maar beleggers lijken over het hoofd te zien dat dit vooral komt door Latijns-Amerika, de opkomende regio die het sterkst van grondstoffen afhankelijk is. In opkomend Azië bereikten de winsten vorig jaar het hoogste niveau ooit.
In feite zijn de bedrijfswinsten in de opkomende markten, net als in de VS, hoger dan vóór de financiële crisis. In Europa blijven de winsten echter nog ruim onder het peil van vóór de crisis. De waarderingen zijn, na het dieptepunt van vorig jaar, in het algemeen opgeveerd maar er zijn nog steeds delen van de opkomende wereld waar de waarderingen als gevolg van een negatief sentiment geen recht doen aan de ‘fundamentals’ en het rendementspotentieel.
De toestand vandaag
Vanwege de grote verschillen tussen de fundamentals van de opkomende landen doen beleggers er goed aan zich te concentreren op de bedrijven met het sterkste en meest houdbare winstvermogen. Deze zijn meestal te vinden in economieën die betere groeivoorwaarden bieden, landen met een stijgend bbp per hoofd van de bevolking, gunstige demografische trends, een relatief beperkte inflatie en vooruitzicht op politieke hervorming.
Wij zijn vooral optimistisch gestemd over de beschikbare kansen in India, Indonesië, de Filippijnen, Turkije, Peru en Mexico. Ook zijn we positief over frontier markets Nigeria, Vietnam en Myanmar.
Zoals we dit jaar in Oekraïne en Thailand hebben gezien, zijn onvoorziene gebeurtenissen nooit uitgesloten. Daarom hanteren wij op de opkomende markten een gediversifieerde, maar zeer selectieve strategie. Ondanks de extreme correlatie van vorig jaar zijn wij van mening dat de performance per land en sector anders zal zijn als gevolg van de verschillen in fundamentals.
India
Ondanks al het tandengeknars over India in 2013 heeft de economie van het land de afgelopen twee jaar een reële groei van 5% p.j. doorgemaakt. Het land heeft een jonge bevolking, een laag maar stijgend bbp per capita en een beroepsbevolking die de komende tijd sterk zal groeien. Dit schept, samen met de toenemende verstedelijking en de groeiende middenklasse, gunstige voorwaarden voor dynamische groeisegmenten van de economie.
De sterk achtergebleven infrastructuur van het land vormt zowel een uitdaging als een kans. De recente verkiezing van Narendra Modi biedt uitzicht op meer groei en een bedrijfsvriendelijke overheid. India kent economische en politieke problemen, maar heeft het potentieel om hetzelfde te doen als China de afgelopen 20 jaar heeft gedaan.
Filipijnen & Indonesië
Volgens ons staan de sterren bijzonder gunstig voor de goed geleide economie van de Filippijnen. Deze had in 2013 te lijden onder de vrees voor een ‘Azië-crisis II’, maar wordt in werkelijkheid gekenmerkt door een sterke economie met een overschot op de betalingsbalans en een gematigde inflatie.
Elders in Azië heeft Indonesië profijt van de materialen- en de energiesector, maar is het voor zijn groei lang niet zo afhankelijk van grondstoffen als Brazilië en Zuid-Afrika. Gezien de zeer gunstige bevolkingsopbouw, infrastructurele ontwikkeling en het lage bbp per capita moet een solide groei van 5% à 6% mogelijk zijn. Het land lijkt op de juiste weg te zijn met zijn infrastructuurinvesteringen, en de nieuwe politieke leiding kan een katalysator vormen.
Turkije
Turkije werd in 2013 tot de ‘fragile five’ gerekend maar de beleidsmaatregelen die het land vorig jaar heeft genomen, zijn dit jaar royaal beloond. Turkije heeft solide economische vooruitzichten voor de lange termijn en zeer gunstige demografische kenmerken.
Ondanks de politieke onzekerheid op korte termijn zullen de waarderingen uiteindelijk normaliseren. Turkije heeft een flexibele economie, sterke overheidsfinanciën en een groeiende bevolking, en de arbeidsparticipatie doet vermoeden dat het groeipotentieel op peil zal blijven, iets waar veel binnenlandse ondernemingen van zullen profiteren.
Nigeria
Bij de frontier markets heeft Nigeria weliswaar problemen, maar is het ook de grootste en snelst groeiende economie in Afrika met meer dan 170 miljoen inwoners. Nigeria heeft zijn banksysteem gesaneerd en de niet-oliegelateerde delen van zijn economie, zoals landbouw, diensten en industrie, kennen een robuuste groei.
Zeker, Nigeria kent politieke risico’s, maar het vormt slechts een klein deel van een wereldwijde portefeuille. Als het politieke leiderschap verbetert, zijn er veel positieve argumenten.
China & Brazilië
Op opportunistische basis beleggen we ook in aantrekkelijk gewaardeerde individuele namen in de markten waar de vertraging van de bbp-groei het meeste zorgen baart. Zo beleggen we in China al lange tijd in goed geleide internetnamen in de consumentensector en in bedrijven die kunnen profiteren van de noodzakelijke verbetering van het Chinese milieubeleid.
In Brazilië blijft de economische groei achter vergeleken bij andere opkomende markten, maar blijft de kooplust op peil zodat wij er nog steeds van overtuigd zijn dat winkelcentra een lucratieve belegging zijn. Onze favoriete deelneming is bijna twee keer zo groot als het gemiddelde winkelcentrum in de ontwikkelde wereld, maar een stuk lager gewaardeerd.
Scott Berg is portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Global Growth Equity Fund