De Chinese yuan is 10% overgewaardeerd, maar zal niet ineenstorten. Dat stellen Laurent Clavel en Aidan Yao van het Research & Investment Strategy-team van AXA Investment Managers (AXA IM), in de nieuwste Investment Research.
“De structurele veranderingen in China’s wisselkoersbeleid laat een verdere waardevermindering tegen de dollar toe, hetgeen economisch gezien ook logisch is”, schrijven Clavel en Yao. “Tot voor kort werd het Chinese wisselkoersbeleid gedreven door de bilaterale yuan/dollar wisselkoers. Toen de meeste opkomende valuta en zelfs de euro ten opzichte van de dollar in waarde verminderden, steeg de reële effectieve wisselkoers van de yuan met 15% in het jaar tot augustus 2015.”
Door toepassing van verschillende meetmethoden komt AXA IM tot de conclusie dat de Chinese munt 10% is overgewaardeerd. “Een depreciatie zou daarom economisch gezien logisch zijn. Recente structurele veranderingen in het Chinese wisselkoersbeleid bieden meer flexibiliteit en een expliciete verwijzing naar een handelsgewogen gemiddelde van dertien valuta. De recente stijging van de dollar, met name ten opzichte van opkomende valuta, heeft geleid tot een daling van de yuan ten opzichte van de dollar.”
China’s kapitaalrekening mag dan gedeeltelijk toegankelijk zijn, de Chinese overheid staat nog lang geen vrije kapitaalsstromen toe en kan daardoor een actief valutabeleid voeren met behulp van de aanzienlijke reserves. Clavel en Yao: “De komende twaalf maanden verwacht AXA IM een ‘niet-verstorende’ depreciatie van de Chinese munt met 3% (effectieve waarde yuan-index) en 7% ten opzicht van de dollar, tot ongeveer 7 yuan/dollar.