De huidige vertraging van de wereldwijde economische groei is zorgwekkend. Desondanks verwacht strateeg Jim Swanson van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS geen recessie op de korte termijn. Wel raadt hij beleggers aan om voorzichtig te blijven.
Dat schrijft Swanson in zijn Strategist’s Corner van februari. Wie de nieuwsberichten van 2016 achter elkaar zet, kan daar enorm van schrikken: China implodeert, problemen voor de Europese bankensector en de verwoestende uitwerking van de ontwikkeling van de olieprijs. Maar volgens Swanson is er niet alleen slecht nieuws te melden.
Er zijn grote zorgen over de Chinese bankensector en de problemen dat het land heeft met de transitie van een export-gedreven economie naar een consumptie-economie. Swanson: “Gelukkig is de meeste Chinese schuld niet in handen van grote internationale beleggers. Een Chinese schulden- of bankencrisis zal pijnlijk zijn, maar zal niet dezelfde doorwerking hebben als de Amerikaanse hypothekencrisis van 2007-2009.” Positief is volgens Swanson dat de Chinese consumptie groeit op jaarbasis terwijl ook de situatie op de huizenmarkt daar beter wordt.
De Amerikaanse consument, wiens uitgaven belangrijker zijn voor de wereldeconomie dan de hele Chinese economische productie samen, is in januari weer op stoom gekomen. “De reële inkomens in de VS stijgen, evenals salarissen en het aantal werkenden, die bovendien meer uren weken”, stelt Swanson.
“De geschiedenis leert ons dat een marktcorrectie zoals we deze in 2016 nu hebben gezien niet altijd gevolgd wordt door een recessie. Sinds 1959 zijn er elf terugvallen geweest in de S&P500 van de omvang die we de afgelopen maanden meemaakte (tussen 10% en 19%). Drie keer eindigde zo’n periode in een recessie, en acht maal dus niet. Daarbij valt ook op dat de koerswinstverhouding in deze elf perioden rond de 19/20 was terwijl het nu op een meer redelijke 15,5 ligt.”
Swanson raadt beleggers aan afwachtend te blijven en de macro-economische data in de grote economieën in de gaten houden de komende maanden. “Daaruit kan worden afgeleid of de ergste fase van de huidige crisis gepasseerd is.”