Ondanks een trage start heeft het Shanghai-Hongkong Stock Connect-programma, dat in november werd gelanceerd, de toegang van buitenlandse beleggers tot Chinese aandelen aanzienlijk verbeterd en nieuwe beleggingskansen in het leven geroepen. Twee sectoren zijn in het bijzonder het vermelden waard voor internationale beleggers.
Een van de belangrijkste trends om in 2015 in de gaten te houden, is het waarschijnlijk toenemende gebruik van Shanghai-Hong Kong Stock Connect. Deze belangrijke hervorming van de kapitaalmarkt werd afgelopen november door de Chinese regering ingevoerd om de instroom van buitenlands kapitaal op de beurs van Shanghai te stimuleren, terwijl de Chinezen zelf gemakkelijker terecht kunnen op de beurs van Hongkong.
Vooralsnog is de activiteit in het nieuwe systeem gering. Om verschillende operationele redenen blijft het transactievolume aanzienlijk lager dan de door de regering vastgestelde quota’s. Het systeem had niets te maken met de recente rally in Chinese ‘A’-aandelen. En inderdaad, de daaropvolgende inzinking. De eerste werd veroorzaakt doordat de markt vooruitliep op een versoepeling van het monetaire beleid. De tweede doordat de autoriteiten de regels voor de verstrekking van margeleningen aanscherpten.
Aandelenuniversum verzesvoudigd
Naar onze mening is dit van voorbijgaande aard. Zodra de aanloopproblemen zijn opgelost, verwachten we dat de deelneming van buitenlandse institutionele beleggers aanzienlijk toeneemt. De regering is vol vertrouwen: premier Li Keqiang gaf onlangs aan dat er plannen in de maak zijn voor een soortgelijk programma om de beurzen van Hongkong en Shenzhen met elkaar verbinden.
Dat is goed nieuws voor de beleggers. Naar onze mening heeft de kortetermijnfocus op de handelsvolumes tussen Shanghai en Hongkong de aandacht afgeleid van de zeer reële structurele verbeteringen en nieuwe beleggingskansen die het nieuwe systeem al heeft gebracht.
Internationale beleggers hebben nu toegang tot meer Chinese aandelen dan ooit tevoren. Voorheen konden zij alleen beleggen in de zogeheten ‘A’-aandelen (aandelen van lokale Chinese bedrijven die geprijsd waren in renminbi en verhandeld werden op Chinese beurzen) die tevens een notering in Hongkong hadden. Dat waren er ongeveer 80. De Shanghai-Hongkong Stock Connect geeft buitenlandse beleggers toegang tot 500 ‘A’-aandelen, ongeveer het zesvoudige.
De MSCI China/Hongkong lijkt meer energie-, telecom- en technologieaandelen te bieden, maar deze sectoren worden gedomineerd door een beperkt aantal grote bedrijven. Hierdoor zijn ze vanuit stockpickingperspectief minder aantrekkelijk. Financials zijn in beide indices goed vertegenwoordigd.
Als we de sectoren Industrie, Consumenten, Materialen en Gezondheidszorg met elkaar vergelijken, dan zien we hoezeer MSCI China A/Stock Conect deze ‘binnenlandse’sectoren openstelt voor buitenlandse beleggers.
Twee aantrekkelijke subsectoren
Er zijn echter enkele subsectoren die er naar onze mening zeer aantrekkelijk uitzien. Vooral in de subsectoren voeding, drank en tabak (FBT) en duurzame huishoudelijke producten schept de MSCI China A/Stock Connect kansen. De Chinese FBT-sector is naar internationale maatstaven zeer goedkoop, ondanks zijn zeer aantrekkelijke groei en winstgevendheid.
Binnen deze sector zijn vooral de producenten van sterke drank (zoals het traditionele baijiu, dat van graan wordt gemaakt) interessant, omdat deze fors hebben geleden onder de Chinese anti-corruptiecampagne. Daardoor zijn de aandelen, die eerst overgewaardeerd waren, naar onze mening nu aantrekkelijk geprijsd. Ook het product zelf is aanzienlijk in prijs gedaald. Maar dit wordt grotendeels gedragen door de distributeurs in plaats van de fabrikanten. En de lagere prijs trekt nieuwe consumenten aan zodat de vraag stabiliseert.
De sector duurzame huishoudelijke producten, die de producenten van airconditioning, koelkasten en andere huishoudelijke apparaten omvat, is eveneens gunstiger geprijsd dan zijn wereldwijde tegenhanger. Dit hangt gedeeltelijk samen met zorgen over de Chinese vastgoedmarkt.
Wij delen de meest sombere visies echter niet en de apparatensector blijft groeien. Vooral fabrikanten van airconditioningapparatuur zijn interessant, omdat huishoudens in de loop der tijd vaak meer dan één zo’n product kopen. Door de recente consolidatie in de sector profiteren de grootste namen van schaalvoordelen. Bovendien zijn deze aandelen in de meeste gevallen nog niet beschikbaar voor beleggers buiten China.
Het is volgens ons slechts een kwestie van tijd voordat het Stock Connect systeem goed op gang komt, zodat internationale beleggers nog betere toegang krijgen tot deze en andere kansen. Wie vandaag de dag de Chinese aandelenmarkt op wil, zal merken dat er al heel wat nieuwe deuren geopend zijn.
Stuart Rae is Chief Investment Officer van Asia Pacific exclusief Japan Value Equities en John Lin is portfoliomanager van China Equities, beiden bij AllianceBernstein (AB)