De vraag of en hoe sociale onrust in China kan worden voorkomen, wordt steeds relevanter. Dat constateert Nicolas Yeo, hoofd Aandelen China en Hongkong bij vermogensbeheerder Aberdeen. China heeft te maken met een economische groeivertraging. Daarnaast wil de overheid ook nog eens een flink aantal banen schrappen bij staatsbedrijven.
Het voornemen van de regering om staatsbedrijven af te slanken heeft te maken met de wens om de enorme schuldenlast van de overheid te beteugelen. Yeo stelt dat de bezuinigingen op gespannen voet staan met het voorkomen van ontevredenheid onder werknemers en het stimuleren van de economie.
De Chinese regering wil de schuldenlast en overcapaciteit van staatsbedrijven terugschroeven. Bestuurders hebben onlangs plannen uitgewerkt voor banenverlies in de steenkool- en staalindustrie. Yeo vreest dat de ontslaggolf voor veel sociale onrust zal zorgen. “Naarmate de vrees toeneemt, zullen banencijfers een grotere rol spelen bij het bepalen van het Chinese stimuleringsbeleid”, stelt hij. “Peking zal dus alles in het werk stellen om onrust te voorkomen. Want als de ontevredenheid onder de arbeiders in protesten uitmondt, komt China echt in de problemen.”
De exorbitante schulden van lokale regeringen en staatsbedrijven zijn een groot probleem en de Chinese overheid ziet zich gedwongen om er iets aan doen. Enkele weken geleden leidde de schuldenlast al tot een afwaardering van Chinees staatspapier door kredietbeoordelaar Moody’s van “stabiel” naar “negatief”.
De regering zit volgens Yeo in een spagaat. Aan de ene kant wil Peking voorkomen dat onrust onder arbeiders uitmondt in protesten. Tegelijkertijd is er de wens om de economie te stimuleren. “Voorlopig lijkt de regering nog geen gulden middenweg te hebben gevonden”, is dan ook zijn conclusie.