De Bank of England (BoE) heeft er verstandig aan gedaan de weg in te slaan van een agressief monetair verruimingsbeleid, zoals deze zomer aangekondigd. Dat vindt Mike Amey, portefeuillebeheerder bij Pimco. Hij verwacht nog meer maatregelen.
“Er zijn geen harde cijfers over de precieze gevolgen van de Brexit op de economische groei”, stelt Amey. Toch lijkt het volgens hem verstandig van de BoE om een agressief programma van monetaire verruiming te beginnen. “De rente en inflatie zijn immers al laag, wat het risico gering maakt dat de verruiming de inflatie onverwacht uit de bocht laat vliegen”, legt Amey uit.
Amey houdt er rekening mee dat de Britse regering later dit jaar met aanvullende verruimende begrotingsmaatregelen komt om de Britse groei te ondersteunen. De nieuwe Chancellor, Philip Hammond, kan bijvoorbeeld afzien van de beoogde vermindering van de staatsschuld met 1 procentpunt, vanaf het huidige niveau van 4% van het bnp.
Ook lijkt er in de optiek van Amey ruimte voor een programma van infrastructuurinvesteringen. “Die kunnen de economische productiviteit vooral op de middellange termijn versterken”, stelt de portefeuillebeheerder.
De BoE zit hoe dan ook goed, is de mening van Amey. Mocht de Britse economie alsnog beter presteren dan verwacht, dan kunnen de Britse centrale bankiers claimen dat ze daar met de verruiming aan hebben bijgedragen. Verslechtert de economie, dan kan de bank aanvoeren in ieder geval al het mogelijke te hebben gedaan om verslechtering tegen te gaan.