Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse economie? Kredietverzekeraar Atradius voorspelt op korte termijn gematigde negatieve effecten en een lichte stijging van het aantal faillissementen. Toch biedt de Brexit ook kansen voor Nederlandse bedrijven.
De Brexit heeft gevolgen voor de Nederlandse economie, omdat op termijn handelsbelemmeringen ontstaan tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Atradius denkt dat het bbp in het Verenigd Koninkrijk hierdoor tegen 2030 tussen 2% en 8% zal dalen.
Tot 2018 blijft het Verenigd Koninkrijk echter toegang houden tot de Europese interne markt. “Op de kortere termijn zijn de gevolgen vooral merkbaar in het sentiment van bedrijven en huishoudens. Zo ligt een waardedaling van het Britse pond voor de hand, waardoor de waarde van de Nederlandse investeringspositie afneemt en investeerders terughoudender worden”, aldus Atradius.
Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. 8% van de export gaat naar het Verenigd Koninkrijk, goed voor 2,3% van het bnp van Nederland. 11% van de Nederlandse import is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en bovendien is Nederland een belangrijke investeerder. Zo vertegenwoordigden de Nederlandse investeringen in 2014 een waarde van 176 miljard euro.
Meer faillissementen
Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt mogelijk ook last van onzekerheid over de uitkomst van het onderhandelingsproces dat met de Europese Unie (EU) wordt gestart. Atradius: “Dit kan zich op korte termijn vertalen in hogere risicopremies op bedrijfsleningen. De Britse uittreding heeft waarschijnlijk ook negatieve gevolgen voor het sentiment van de Nederlandse consument. Of dit tot lagere bestedingen zal leiden, is nu echter moeilijk in te schatten.”
De macro-economische schade van de Brexit blijft vooralsnog beperkt. Zo verwacht Atradius een lichte toename van faillissementen in de landen die het meest met het Verenigd Koninkrijk zijn verweven, zoals Nederland. “Waarschijnlijk zal door de Brexit het aantal faillissementen in Nederland in 2018 ongeveer 2% hoger uitvallen (in absolute aantallen circa honderd bedrijven per jaar). Deelsectoren van de Nederlandse economie, vooral in de industrie, zullen hiervan vanwege hun afhankelijkheid van export naar het Verenigd Koninkrijk meer last hebben dan andere sectoren”, vertelt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur van Atradius Nederland.
Kansen
“Naast kosten biedt de Brexit echter ook kansen voor Nederlandse bedrijven”, zegt Andreas Tesch, Chief Market Officer van Atradius. “Buitenlandse bedrijven die vrije toegang willen hebben tot de Europese markt zullen hun blik verleggen naar het Europese vasteland. Nederland kan hiervan profiteren door een deel van deze investeringen naar zich toe te trekken. Zo is Nederland vanwege zijn hoogwaardige IT-infrastructuur en hoogopgeleide beroepsbevolking gunstig gepositioneerd om zakelijke en financiële dienstverlening aan te trekken”
In het Verenigd Koninkrijk kende de economie in het eerste kwartaal van 2016 een gematigde groei van 0,4%. Vooruitlopend op een Brexit is de wisselkoers gedaald ten opzichte van alle primaire valuta’s. Tesch: “Voor de nabije toekomst verwachten we dan ook geen belangrijke veranderingen. Handelsovereenkomsten moeten uiteraard worden aangepast, maar op korte termijn zal de internationale handel doorgaan en zullen bedrijven profiteren van een lagere wisselkoers.”