De overheid moest zich in 2008 gaan bemoeien met de puinhopen op de financiële markten. De financiële sector voelde snel aan uit welke hoek de wind waaide en maakte ‘risicobeheersing’ tot afgod. Alexander Brakhnov, Chief Executive Officer van Schildershoven Finance, geeft zijn kritiek op hoe de situatie nu is.
De overheid nam uiteindelijk de verantwoordelijkheid over van de particuliere sector voor de door de opgebouwde schulden. Door een reeks maatregelen op regelgevend niveau vulde de overheid de kapitaalverliezen van de banken aan.
Dit deed zij in ruil voor de toezegging van de hulpbehoevende bankiers om zich netjes te gedragen. “Geen wonder dat het geld dat banken van de overheid ontvingen stevig vast is blijven zitten in banken.”
Brakhnov vindt dat er intussen sprake is van een kruistocht van de wetgever tegen Wall Street. “Maar wie heeft er behoefte aan een bank zonder een doel?”, vraagt Brakhov zich af. “Zoals we allemaal weten, is het uiteindelijke doel van een bank juist het verstrekken van leningen aan individuen en hun bedrijven. Zes jaar later hebben de getroffen economieën wereldwijd nog steeds een dringende behoefte aan nieuw geld.”
Hij grijpt terug op de oudheid. “In de Griekse mythologie straften de goden de door hen ooit begunstigde koning van Phrygië, Tantalus, vanwege zijn ondankbare trots. Ze stuurden hem naar Tartarus in de onderwereld om er eeuwigdurende kwellingen te ondergaan. De kwellingen waren erg bijzonder. Zodra de uitgehongerde koning fruit wilde plukken, trokken de bomen hun takken omhoog. Daardoor was hij kansloos. En zo waren er vele ander kwellingen.”
In de moderne geïndustrialiseerde wereld, die lijdt onder crises van overproductie, ziet Brakhnov opvallend gelijke patronen van deze straf uit het hiernamaals van de oudheid. Toch is het rollenspel anders.
Lees hier het visiestuk van Alexander Brakhnov, getiteld ‘The Tantalus Torments’