Hoewel het aantal deelnemers aan de Periodieke Toets van DSI snel toeneemt en de slagingspercentages “conform verwachting” zijn, constateert de keurmerkorganisatie dat ondanks alle inzet helaas niet alle geregistreerden kunnen deelnemen aan het volledige toetsprogramma vóór 1 april. Het bestuur schuift daarom de deadlines voor twee belangrijke onderdelen op.
In november van 2013 besloot de stichting DSI tot een verzwaarde periodieke toetsing van bijna 4000 beleggingsadviseurs, vermogensbeheerders en financieel adviseurs op het gebied van integriteit, kennis en vaardigheden. Het doel van de verzwaarde toets was om de vakbekwaamheid te bevorderen op de disciplines kennis, vaardigheden en integriteit.
Er werd gekozen voor verzwaring van de inhoud van de toets, uitbreiding van het aantal toetsonderdelen, HBO-toetsniveau en daarbovenop de hantering van een strenge slagingsnorm. In een brief aan geregistreerde beleggingsprofessionals laat directeur Jerry Brouwer doorschijnen dat niet alle bij de stichting aangesloten personen tijdig aan de gestelde normering kunnen voldoen.
Maatregelen
Het bestuur heeft daarom enkele maatregelen getroffen om te bevorderen dat geregistreerden alsnog aan de nieuwe normering kunnen beantwoorden. De deadline voor het behalen van het toetsonderdeel ‘Integriteit’ wordt verplaatst naar 31 oktober 2015. De deadline voor het behalen van de toetsonderdelen ‘Kennis’ en ‘Vaardigheden’ (voor zover van toepassing) wordt zelfs verder naar de toekomst verplaatst. Dat wil zeggen naar 31 maart 2016.
De keurmerkorganisatie stelt voorop dat aan het niveau of de inhoud van de toetsprogramma’s nadrukkelijk niet wordt getornd. “De DSI-normen blijven onveranderd hoog”, staat in de brief van Brouwer aan geregistreerden die aan de normering moeten voldoen. “Aan het doel en de opzet verandert dus niets. De maatregelen zijn er op gericht om geregistreerden in de gelegenheid te stellen om het beoogde niveau te behalen.”
Toelichting van het uitstel
DSI heeft begrip voor signalen dat de uitbreiding van het toetsprogramma, naast Integriteit, met een Kennis- en Vaardighedentoets een grote stap betreft en extra tijd en inspanning vragen. Dit geldt volgens Brouwer voor de aangesloten beleggingsadviseurs, vermogensbeheerders en financieel adviseurs, maar ook voor de opleidingsmarkt.
“DSI gaat ervan uit dat dit uitstel de opleidingsmarkt tevens gelegenheid biedt om met het opleidingsaanbod meer in te spelen op het toetsprogramma. Hoewel het een bewuste keuze is geweest om geregistreerden vrij te laten in de wijze waarop zij zich voorbereiden op de toets, blijven wij ons ervoor inspannen om het aanbod op dit gebied te optimaliseren.”
Daarnaast beseft de stichting zich dat er momenteel veel op de financiële sector af komt. Zo zijn er dit jaar wettelijk verplichte toetsen in het kader van de Wet Financieel Toezicht (Wft) die veel tijd en aandacht van instellingen en hun medewerkers vragen. “Zeker aan het einde van dit jaar zal dit ook veel druk op de bezetting van onze gedeelde toetslocaties veroorzaken”, zo stelt Brouwer. “Hiermee is bij de bepaling van de lengte van het uitstel rekening gehouden.”