De eurozone weet maar niet op te krabbelen uit het dal en dreigt zelfs verder weg te zakken in deflatie. Duitsland weigert de rest van de eurozone de helpende hand te reiken en te erkennen dat een overschot op zowel de lopende rekening als de begroting schadelijk is voor de eurozone.
Dat stelt Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders. “Het ontbreekt echt aan groei en de eurozone dreigt weg te zakken in deflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) geeft steun waar het maar kan, maar het fiscale beleid werkt als een tegengestelde kracht. Landen die de mogelijkheid hebben om extra steun te verlenen, zoals Duitsland, weigeren tot nu toe hun verantwoording te nemen.”
Omdanks dat een recessie op de loer ligt, streeft Duitsland, de grootste economie uit de eurozone, naar een begrotingsoverschot in 2015. Merkel zal volgens Zangana redeneren dat het terugdringen van de publieke schuld belangrijk is, met name gezien de vergrijzing, terwijl daardoor de onevenwichtigheid binnen de eurozone in stand wordt gehouden. Volgens hem heeft Duitsland de mogelijkheid om een fiscaal ruimer beleid te voeren om op die manier de binnenlandse vraag te stimuleren.
“Het overschot op de lopende rekening komt mede door een zwakke binnenlandse vraag. In een wereld waarin het evenwicht al wankel is, is het onverantwoordelijk om een disbalans in stand te houden. Beleggers zijn momenteel gewillig om overheidsschuld goedkoop te financieren, een land als Duitsland zou van deze situatie gebruik moeten maken.”
De hoop op duurzame groei in Europa moet zijn inziens komen van een bankensector, die weer tot leven komt en een terugkeer naar gezonde kredietverlening. “Dat kan op korte termijn de groei op gang helpen, maar is nog altijd geen oplossing voor problemen op de lange termijn, zoals het gebrek aan concurrentiekracht. De zwakk