De kogel is door de de kerk. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag officieel besloten een enorme zwengel te geven aan de geldpers. Er zal 1140 miljard euro in de economie van de eurolanden worden gepompt.
Tot en met september 2016 wordt er maximaal 60 miljard euro per maand opgekocht. Het opkoopprogramma van voornamelijk staatsleningen gaat in maart van start. Johannes Müller, Chief Investment Officer Wealth Management Duitsland bij Deutsche Asset & Wealth Management, noemt het ECB-besluit aan de bovenkant van de verwachtingen zoals die in de marktprijzen waren verwerkt. “Niettemin denken we dat na de initiële opwinding een zekere mate van rust de plaats zal innemen van de brede speculatie van de afgelopen dagen en weken.”
Hij is er zeker van dat vanuit economisch perspectief de aankopen van staatsobligaties door de ECB noch een totaaloplossing, noch een destructieve kracht zijn. “Het langstdurende effect zal waarschijnlijk een lagere wisselkoers van de euro zijn, wat neerkomt op een kleine steunoperatie. In elk geval zal de invloed van kwantitatieve verruiming waarschijnlijk beperkt zijn.”
Müller is veel meer verontrust door de aard van de discussies die vooraf gingen aan de bekendmaking door de ECB. Met daaronder vooraanstaande politici die de facto aankondigingen deden alsof het voldongen feiten waren over beslissingen die de onafhankelijke centrale bank nog niet eens had genomen.
“De euro kan een tijdelijke terugval beleven”, zo stelt Müller, “maar we verwachten dat de depreciatie van de munt tegenover de Amerikaanse dollar zal doorgaan. Dit zal de bedrijfswinsten in de eurozone ondersteunen, wat positief zal zijn voor de aandelenmarkten.”
Volgens hem is de daling van de obligatieyields voornamelijk een gevolg van teruglopende inflatie en dalende inflatieverwachtingen, alsmede van speculatie over het ECB-beleid. “We verwachten voorlopig geen ommekeer van de inflatietrends, dus we denken dat de rendementen op de obligatiemarkten voor de korte termijn een vriendelijke handel blijven kennen.”