Duitsland, de motor van de eurozone, heeft een andere monetaire strategie nodig dan veel andere landen in de unie. Grootschalige stimulering voor de Duitse economie is totaal overbodig en kan zelfs leiden tot een oververhitte economie, als dit te lang wordt voortgezet. Neil Richardson, Investment Director bij Standard Life Investments, geeft zijn visie over QE in een rapport.
Richardson: “Het monetaire beleid van de eurozone wordt te sterk bepaald door de behoeften van Duitsland met als gevolg dat die economie zich vanaf 2010 sterker kon ontwikkelen dan de rest van de eurozone. De economie van Duitsland is veerkrachtig, kent een dalende werkloosheid en ziet de lonen stijgen.”
De kwantitatieve verruiming was voor Duitsland daarom niet nodig, vindt de Investment Director. “Het verzet van de Bundesbank kon echter QE niet tegenhouden. De reeds krachtige Duitse economie krijgt een extra turboboost door de combinatie van een lagere euro, lagere leenkosten en halvering van de olieprijs. in Duitsland begint men zich ongemakkelijk te voelen”, aldus Richardson.
Op korte termijn kunnen beleggers de angst in Duitsland negeren en het liquiditeitsfeestje meevieren. Maar oververhitting in Duitsland kan volgens Richardson leiden tot een sterke roep om het beleid te wijzigen. Binnen een jaar heeft de Duitse economie wellicht een krapper beleid nodig, terwijl de rest van Europa zover nog niet zal zijn. Dit kan opnieuw tot nieuwe politieke spanningen leiden en het huidige feestje bederven.