Overheidsfinancieringen van ontwikkelde landen nog steeds kwetsbaar zijn voor een economische shock, tenzij er meer wordt gedaan om economische groei te stimuleren en de schuld te reduceren. Dat is de waarschuwing van hoofdeconoom Jeremy Lawson van Standard Life Investments.
De overheidsschuld van de aangesloten Oeso-landen is explosief gestegen sinds de financiële crisis en een nieuwe recessie zou de schuld tot verontrustende hoogtes duwen. Lawson zegt dat overheden en centrale banken nu moeten acteren om de fiscale onbalans te reduceren. “De financiële crisis heeft diepe littekens achtergelaten op de balansen van de publieke sector van ontwikkelde landen. Stijging van de schulden, lagere nominale groeicijfers en verzwakte budgetposities hebben overheden kwetsbaar gemaakt voor een mogelijke nieuwe economische schok.”
Volgens Lawson vereisen sommige economieën, met name die in de eurozone, verdere monetaire stimuleringsmaatregelen, naast een tijdelijke, doelgerichte versoepeling van het begrotingsbeleid. “Structurele hervormingen zijn nodig om de productiviteit te stimuleren. Een andere manier om groei te stimuleren zijn investeringen in infrastructuur.”