De duurste winkelstraten van Europa hebben opnieuw een jaar van sterke huurstijgingen achter de rug. Uitzondering op deze trend is Nederland. De tophuurprijzen op A1-locaties lieten over 2015 een marginale stijging zien van circa 3,5% in vergelijking tot het jaar daarvoor terwijl de aanvangsrendementen stabiel bleven. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.
De snelst groeiende winkelhuur is geregistreerd op de Via Montenapoleone in Milaan waar de huurprijzen in één jaar tijd met 41,2% stegen, gevolgd door Via Condotti in Rome (37,5%) en Diagonal in Barcelona (33,3% stijging). Kleinere maar nog altijd sterke huurstijgingen zijn genoteerd in Parijs, Londen, Dublin, Venetië, Lissabon en Madrid.
Cushman & Wakefield: “Door deze buitengewoon sterke groei is de retailsector op dit moment de enige commerciële vastgoedsector in Europa waar de huurprijzen op basis van gewogen gemiddelde boven hun vorige pieken liggen en de aanvangsrendementen scherper zijn dan voor de recessie.”
Nederland loop uit de pas
De winkelvastgoedbeleggingsmarkt in Nederland loopt volgens de vastgoedadviseur uit de pas met de Europese trend. “De tophuurprijzen op A1-locaties lieten over 2015 een marginale stijging zien van circa 3,5% in vergelijking tot het jaar daarvoor, terwijl de aanvangsrendementen stabiel bleven. Uitzondering hierop zijn sommige winkelstraten in Amsterdam, met als historisch hoogtepunt de tophuurprijs van 3000 euro per m2 per jaar op de Kalverstraat. Het bruto aanvangsrendement op de Kalverstraat ligt dicht bij het laagste niveau ooit (2006-2008), waardoor de kapitaalwaarde op deze plek het hoogste niveau ooit heeft bereikt.”
“In Europa, maar ook in Nederland, zien we dat retailers in toenemende mate kiezen voor toplocaties in binnensteden”, schrijven de onderzoekers. “Dit heeft te maken met trends op het gebied van e-commerce en de vraag naar grotere winkelunits als ook met veranderingen in levensstijl en demografie, waarbij meer mensen in steden gaan wonen en het stadstoerisme toeneemt. Het laatste geldt vooral voor Europese steden.
Re-urbanisatietrend
Michiel Boonen, analist in het Investment Strategy Team van Cushman & Wakefield: “Ons rapport belicht de hot spots voor investeringen in topretaillocaties en geeft een nauwkeurige beschrijving van de trends die zich in elke markt voordoen. Zo is het gevolg van de re-urbanisatietrend meer verdichting, maar ook een streven naar slimmere, creatievere stedenbouw en efficiënter vervoer.”
Daardoor ontstaat voor consumenten een gezondere en minder stressvolle omgeving alsmede een beter toegankelijk centraal winkelgebied. “Consumenten voelen zich het meest aangetrokken tot gebieden met een mix van cultuur, bedrijven, scholen, restaurants en toeristische trekpleisters. Ze stellen de inwoners namelijk in staat om te winkelen en ook te werken en te socializen, waardoor retailers voordeel kunnen halen uit hoge natuurlijke bezoekersaantallen op die locaties”, aldus Boonen.
Concentratie
Volgens Arjen Boesveldt, Partner en Head of Retail Cushman & Wakefield, is de vraag naar centraal gelegen winkelruimte enorm gestegen, maar is niet overal gelijk. “In Nederland zie je een duidelijke concentratie van de vraag van internationale retailers in de top 20 van winkelsteden.”
Daarbij richten ze zich nagenoeg altijd op de drukste (winkel)locaties in een stad. Voorbeelden daarvan zijn onder meer het Damrak en de Kalverstraat in Amsterdam, de Oudegracht in Utrecht en de Grote Staat in Maastricht. “In kleinere steden zal het winkelgebied compacter worden en veelal ook ingevuld moeten gaan worden met andere functies zoals restaurants, leisure en bijvoorbeeld publieke functies”, besluit Boesveldt zijn toelichting.