De eerste reacties op de renteverlaging door de Bank of England zijn positief. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk verlaagde de rente met 25 basispunten en kwam met maatregelen om de strijd aan te gaan met de economische gevolgen van de Brexit.
Portefeuillebeheerder Mike Amey, hoofd sterlingportefeuilles bij Pimco, zegt dat de bijgestelde groeiverwachtingen overeenkomen met die van de vermogensbeheerder. “Als reactie heeft de Monetary Policy Committee (MPC) de rente verlaagd, nieuwe QE-maatregelen aangekondigd, bedrijfsobligaties opgenomen in het opkoopprogramma, en een nieuw nieuwe regeling voor bankfinanciering geïnitieerd”, somt Amey de maatregelen op. Hij is van mening dat de MPC alle instrumenten heeft ingezet waar marktdeelnemers naar hebben gekeken.
“Met het aankondigen van het QE-programma voor de komende 6 maanden, en het opnemen van bedrijfsobligaties in het opkoopprogramma voor de komende 18 maanden, geeft de MPC aan dat zij verwacht voorlopig in een versoepelende modus te blijven”, gaat Amey verder. “Hierdoor zijn de yields op Britse staatsobligaties naar nieuwe dieptepunten gebracht, en is het pond sterling vanmorgen opnieuw gedaald. Deze bewegingen worden gerechtvaardigd door het zonder meer uitgebreide stimuleringsprogramma, dat deze niveaus de komende tijd zal blijven ondersteunen.”
Toby Nangle, Head of Multi-Asset Allocation, EMEA at Columbia Threadneedle Investments, zegt dat spaarders last zullen krijgen van de maatregelen. “Maar banken trekken er profijt van. Ze kunnen goedkoper lenen aan bedrijven die willen investeren. Ook mensen met schulden profiteren.”
James Knightley, econoom bij ING, is wat somberder. Hij ziet de maatregelen als een lapmiddel voor de Britse economie. “Het de beurt aan de regering om met stevige stimuleringsmaatregelen te komen.”