Het tweede kwartaal mag hem dan verrast hebben, maar in tegenstelling tot wat de meeste analisten verwachten, denkt Torgeir Høien, fondsbeheerder van Skagen Tellus, dat de rente – net als de inflatie – toch echt weer omlaag gaat. Hij ziet veel parallellen met Japan.
Volgens de Noorse fondsbeheerder komt dat door een combinatie van de groei- en de inflatieverwachting. “De langetermijnrente bestaat uit een reële rente en een inflatiecomponent. Zowel de reële rente als de inflatieverwachting steeg in het tweede kwartaal en daarmee ook de langetermijnrente.”
De hogere inflatieverwachting is echter van voorbijgaande aard, denkt Høien, want het ruime monetaire beleid heeft op de lange duur een tegengesteld effect. “Net als in Japan, waar jaren van ultralage rente niet hebben geleid tot een hogere inflatie, zie ik een soortgelijke ontwikkeling in andere ontwikkelde economieën. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland daalde de inflatie, terwijl tegelijkertijd een enorm ruim monetair beleid werd gevoerd en de economie gezonde groei vertoonde.
Richting de nul
Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de inflatie in de Verenigde Staten terugvalt richting de nul, meent hij. “Een trigger daarvoor kan een rentestap van de Fed zijn. Het kortetermijneffect van een iets hogere rente is een iets lagere inflatie. Zowel het langetermijneffect van het monetaire beleid van de VS, als het kortetermijneffect van een kleine verkrapping wijzen op een lagere inflatie.”
“Mijn conclusie is daarom dat een structureel lage inflatie de inflatieverwachting zal drukken en dat daarom de langetermijnrente moet dalen. Mede gezien het feit dat er geen versnelling van de economische groei valt in te prijzen”, aldus Høien.