Ondanks de verkiezingszege van de linkse antibezuinigingspartij Syriza menen verschillende economen en analisten dat een Griekse regering van Syriza en de rechts-populistische partij ‘Onafhankelijke Grieken’ niet uit de eurozone zal stappen.
Lucy O’Carroll, hoofdeconoom van Aberdeen Asset Management: “De QE-actie van de Europese Centrale Bank (ECB) en de komst van een links-radicale antibezuinigingsregering in Griekenland hebben binnen vier dagen een behoorlijke stempel weten te drukken op de eurozone.”
Volgens haar wijst alles erop dat partijleider Alexis Tsipras van Syriza het de Trojka (ECB, Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds) verre van gemakkelijk gaat maken. “Echter, de economie en het financiële systeem van Griekenland zijn afhankelijk van externe financiering en een compromis lijkt de meest waarschijnlijke uitkomst van de (her)onderhandelingen.”
Niettemin is de kloof tussen Syriza en de Trojka groot en hoe een akkoord kan worden bereikt, blijft onduidelijk. “In dit licht zal de nervositeit op de financiële markten waarschijnlijk aanhouden, alhoewel de monetaire verruiming ondertussen enige rust zou kunnen brengen”, reageert O’Carroll.
Beperkte impact
Paras Anand, Head European Equities bij Fidelity Worldwide Investment, stelt dat de uitslag van de Griekse verkiezingen een beperktere impact op beleggers en de economische groei kan hebben dan wordt gevreesd. “De kiezers hebben de partij in feite een mandaat gegeven om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden van het lidmaatschap van de eurozone en een herstructurering van de Griekse schulden om de economie uit een schijnbaar eindeloze periode van krimp te krijgen.”
Anand zegt dat er naar aanleiding van deze uitkomst veel te doen zal zijn over de hernieuwde dreiging voor het europroject. “Toch ben ik ervan overtuigd dat er redenen zijn om aan te nemen dat de impact voor zowel Europese beleggers als de economische groei in de eurozone veel beperkter zal zijn dan gevreesd.”
De verkiezingsuitslag kan volgens hem gezien worden als indicatie voor eenzelfde succes voor andere populistische partijen in de regio, waardoor de ‘kwetsbare’ muntunie verder onder druk zal komen te staan. Anand: “Maar het is duidelijk dat de kern van Syriza’s politieke agenda niet zal kunnen voldoen aan de wensen van de meer radicale fracties binnen de partij. Bovendien heeft Syriza herhaaldelijk de wens uitgesproken om binnen de muntunie te blijven.”
Hij onderstreept dat veel beleggers zich zorgen maken over het risico op besmetting, maar dat de Europese financiële sector er vandaag de dag aanzienlijk beter voorstaat dan tijdens de laatste piek in de schuldencrisis in 2011.
Vuilnisbelt
Andrew Mulliner, internationaal obligatiespecialist bij Henderson, benadrukt dat een Grexit (uit de eurozone stappen van Griekenland) ten koste van alles voorkomen zal worden. “Maar bezuinigen als manier om de ziekten van de eurozone te overwinnen, kan verwezen worden naar de vuilnisbelt.”
Ook Rob Burnett, hoofd van de afdeling Europese aandelen bij Neptune Investment Management, ziet Syriza binnen de eurozone blijven. “Wij verwachten dat de onderhandelingen van de nieuwe Griekse regering met de Trojka moeilijk gaan worden, maar alle partijen willen eruit komen met een compromis dat hun aller gezicht zal redden.”