De financiële crisis zorgde dat de broekriem in Europa fors moest worden aangetrokken. Sinds hun piek in 2008 kelderden retailverkopen met 8% tot hun dieptepunt in 2012. Consumenten lijken sinds 2013 bezig met een inhaalslag, terwijl de spaarquote in de eurozone nagenoeg stabiel is gebleven, volgens James McCann, Europees econoom bij Standard Life Investments.
“Het is dus de toename in het besteedbaar inkomen in de Europese Unie (EU) die bijdraagt aan de stijging van de koopkracht”, schrijft McCann in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Volgens de econoom worden er banen gecreëerd en de koopkracht van het inkomen dat daarmee wordt gegenereerd, krijgt nog eens een extra boost door de extreem lage inflatie. “Het goede nieuws is dat bijna alle landen in de eurozone profiteren van toenemende detailhandelsverkopen.” De groei van de consumentenbestedingen ligt ten grondslag aan het herstel dat de eurozone laat zien, zegt McCann.
En de econoom heeft nog meer goed nieuws: het lijkt er volgens hem op dat de groeitrend van de consumptieve bestedingen aanhoudt door een toename van het totale inkomen. Dit is met name te danken aan verder herstel van de arbeidsmarkt, waardoor de werkgelegenheid toeneemt. Verdere loongroei lijkt gematigd te blijven en wordt deels weer teniet gedaan door oplopende inflatie.
De grote onzekerheid zit volgens McCann in het spaarquote. Het aantrekkende herstel kan helpen de uit voorzorg gemaakte spaarpotjes kapot te slaan, omdat het consumentenvertrouwen oploopt. De econoom tekent daarbij wel aan dat door hoge persoonlijke schuldenlasten consumenten voorzichtig blijven. Ze zullen eerst hun huis op orde willen brengen voordat er met geld wordt gestrooid, denkt McCann.