Een aantal centrale banken is overgegaan op negatieve rentes om economische groei aan te jagen. Maar werkt dit echt en welk effect heeft het op beleggers wereldwijd? En zullen de Verenigde Staten ook overgaan op negatieve rentes? Topeconomen van Vanguard weten het.
“Ik denk dat de Fed koste wat kost een negatieve rente wil vermijden. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dit ze uiteindelijk zal lukken , want er zijn te veel factoren die een rol spelen”, aldus Senior Investment Analyst Andrew Patterson. “We maken nu eigenlijk voor het eerst in de praktijk mee wat de gevolgen van de negatieve rente zijn voor Europa en Japan. Het pakt anders uit dan waar beleidmakers op hadden gehoopt. Investeringen blijven achter, de schuldenlast en de bijbehorende bestedingen van huishoudens nemen niet toe.”
Hij vervolgt: “Die boost die broodnodig is om de economie een oppepper te geven, is domweg uitgebleven. Ik denk dat de VS er wel beter voor staat dan de rest van de ontwikkelde economieën. In de VS is er immers sprake van een relatief stevige groei van 2%, zo goed als volledige werkgelegenheid en een inflatie die stijgt naar het gewenste niveau van 2%.”
Als de VS een recessie weet te ontwijken, dan zal de Federal Reserve volgens Patterson niet hoeven over te gaan op negatieve rentes. “Dat gezegd hebbende, zijn economen van oudsher niet bijster goed in het voorspellen van crises. Kortom, ik denk dat we negatieve rentes kunnen vermijden, maar garanderen kan ik dat niet.”
Zijn Joe Davis, Global Chief Economist van Vanguard, springt er bovenop: “We hebben het hier al drie of vier jaar over. We gaan, zoals gezegd, niet uit van een negatieve rente in de VS, maar mocht er iets gebeuren in de wereld waardoor zelfs de Amerikaanse economie in een recessie wordt ondergedompeld, dan zou dat de vraag naar obligaties van hoge kwaliteit drastisch doen toenemen.”