Met een steunpakket dat in omvang driemaal zo groot is als de Fed in de economie heeft gepompt, proberen de Bank of Japan (BoJ) en het staatspensioenfonds deflatie in de Japanse economie voorgoed achter zich te laten. Volgens macro-economen bij Standard Life Investments, onder leiding van Jeremy Lawson, doet Europa er goed aan lessen te trekken uit de Japanse inspanningen.
De macro-economen vinden dat Europa meer dan voldoende redenen heeft om een agressiever monetair beleid in gang te zetten. “De eurozone zit verlegen om een stimulans van de vraagkant, die alleen komt door een combinatie van monetair en fiscaal beleid, gepaard met structurele hervormingen.”
Het team van Lawson noemt vooral de ‘bank lending survey’ was weer magertjes en de vooruitzichten voor de TLTRO-ronde van december zijn ook niet hoopgevend. Als de vraag vanuit de banken voor TLTRO’s in december tegenvalt, neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om staatsobligaties op te gaan kopen en dus de QE-knop open te draaien.”
De overeenkomsten van Europa met Japan zijn treffend: de inflatie daalt gestaag, evenals de inflatieverwachtingen, en Europa heeft de helft van een verloren decennium er al opzitten. Verschillen zien de macro-economen ook ten opzichte van Japan: Europese beleidsmakers stellen zich proactiever op en er is nog geen bubbelvorming in de binnenlandse assetprijzen.
Niettemin valt er volgens hen voor de ECB veel te leren van de fouten die Japan heeft gemaakt en van de ongekende omvang van de stimuleringspakketten, die nu nodig zijn om de Japanse economie uit het slijk van deflatie te trekken. Daarin moet Draghi proactiever optreden. Moedig en agressief handelen kan extra stimulans aan de economie geven.
Lees hier de volledige visie van het team van Jeremy Lawson