Beleggers zijn gespitst op de ontwikkelingen in de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dalende werkloosheid en stijgende lonen kunnen een rol spelen in het aanjagen van de inflatie en leiden tot hogere rentetarieven, vrezen zij. Volgens Richard Hoey, hoofdeconoom, en Jack Malvey, hoofdstrateeg bij BNY Mellon, hebben zowel loon- als kerninflatie onlangs de bodem bereikt.
De markt staat aan de vooravond van een geleidelijke, meerjarige opwaartse trend, die aanhoudt tot minstens in 2017 of 2018 bij een restrictiever monetair beleid.
Werkgelegenheidsgroei zal de werkloosheid in het eerste kwartaal van 2015 tot onder de 6% drukken, zo verwachten Hoey en Malvey. Het aanbod in arbeid neemt af, vanwege een snellere daling van de kortdurende werkloosheid en lagere arbeidsparticipatie.
Een geleidelijk hogere looninflatie zal verwelkomd worden door de regering en is in overeenstemming met de verwachting van BNY Mellon, dat de Amerikaanse economie aan de vooravond van een versnelling van de groei staat. De geleidelijkheid van de trend wordt veroorzaakt door een aantal factoren:
• gestage toevloed van arbeiders uit opkomende markten
• verbetering van de productiviteit
• structurele veranderingen in de wereldeconomie
Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt zal geen belangrijke rol spelen in het aanjagen van de kerninflatie. Dat zal eerder komen van geopolitieke gebeurtenissen, een energieshock of het weer, dan vanuit de arbeidsmarkt.
Inflatiepiek
Het is de centrale banken er veel aan gelegen om het beleid te normaliseren. Wacht men te lang, dan kan dit leiden tot een inflatiepiek. Malvey waarschuwt beleggers om het strategische inflatierisico en de mogelijkheid van beleidsvergissingen niet over het hoofd te zien.
Aangezien het huidige monetaire beleid uniek is, is het moeilijk om te voorspellen hoe een normalisatie van het beleid gaat verlopen. Er kunnen perioden van volatiliteit optreden in de belangrijkste parameters van de kapitaalmarkten, waarschuwt hij.