“De Canadese renteverlaging van 21 januari is een verzekering tegen de negatieve risico’s die samenhangen met de dalende olieprijzen en een kennelijke poging om de Canadese dollar verder te verzwakken”, zegt Robert Spector, institutioneel portfoliomanager bij MFS, in een commentaar op de renteverlaging.
Spector plaatst de Canadese stap in de context van een lange reeks monetaire stimuleringsmaatregelen door centrale banken. “De centrale bank van Canada (Bank of Canada, kortweg BoC genoemd) verraste de financiële markten gisteren (21 januari 2015) met een renteverlaging van 25 basispunten 0,75%. De BoC lijkt hiermee de negatieve gevolgen te willen pareren van de dalende olieprijzen.”
Die prijsdaling kan voor Canada als energieproducent en -exporteur immers tot afzwakking van de economische groei leiden, aldus Spector. “De renteverlaging lijkt tevens bedoeld om de Canadese dollar verder te verzwakken en zo de export te bevorderen van producten die niet aan de energiesector gerelateerd zijn.”
De stap van de BoC volgt volgens Spector in een rij van verrassende ingrepen door centrale banken, zoals die van de Zwitserse centrale bank halverwege januari en de centrale banken van India en Denemarken. “Deze ingrepen bevestigen dat centrale banken, in het huidige internationale klimaat van overcapaciteit en zwakke vraag, de toch al bescheiden groeiverwachtingen uitsluitend door stimuleringsmaatregelen zullen kunnen verwezenlijken.”