Het monetaire beleid van afzonderlijke landen is momenteel een voorbeeld van het zogeheten ‘prisoner’s dilemma’. Dat stelt Hans-Jörg Naumer, hoofd Capital Markets van Allianz Global Investors.
Naumer schrijft in de Capital Markets Monthly van december: “Het paradigma van het prisoner’s dilemma speelde niet alleen een rol bij de zevenhonderd renteverlagingen die sinds het faillissement van Lehman in 2008 wereldwijd zijn doorgevoerd, maar kan ook verklaren waarom de Federal Reserve nu zo aarzelt en de verhoging van de rente al herhaaldelijk heeft uitgesteld ondanks een stabiele Amerikaanse arbeidsmarkt. Blijkbaar is het motto van de Fed: als het beleid toch omgegooid moet worden, dan liever wat later en afwachtender.”
Ongeacht wanneer de Fed de rente verhoogt, het prisoner’s dilemma zal ook in 2016 een rol blijven spelen, gelooft Naumer. “Met alle gevolgen van dien voor wisselkoersen, kapitaalmarkten en de wereldeconomie. Het monetaire beleid divergeert, maar blijft per saldo ultraruim waardoor de aandelenmarkten rugwind houden. De aandelenmarkten in de eurozone bevinden zich in een veel vroegere fase van de conjunctuur- en winstcyclus dan in de Verenigde Staten. Het eurogebied is wel aan een (langzame) inhaalslag bezig.”
In de VS blijft het momentum robuust, vindt Naumer. “Al vormen de oplopende arbeidskosten wel een bedreiging voor de historische hoge winstmarges, met alle nadelige gevolgen van dien voor de winstgroei. Amerikaanse aandelen blijven op de lange termijn bezien duidelijk duur: de waarderingen liggen dichtbij de piekniveaus van mei-juni 2015.”
Lees meer in de Capital Markets Monthly van december, geschreven door Hans-Jörg Naumer