Nu ‘The Donald’ het de komende vier jaar voor het zeggen krijgt in de Verenigde Staten is het goed om te kijken naar wat we van hem kunnen verwachten. Dat deed Bert Jansen, beleggingsstrateeg en lid van het Chief Investment Office Team van UBS Wealth Management, dan ook tijdens een masterclass van The Asset Conference. Dat seminar vond plaats ter gelegenheid van de BeleggersFair 2016.
“Probeer niet om politieke zaken te voorspellen.” Dat is volgens Jansen de belangrijkste les die beleggers moeten trekken uit de verkiezingszege van Donald Trump in Amerika. Met de keuze voor Trump maakt de VS een grote zwaai naar rechts. “Trump zit echt aan de uiterste rechterkant van de rechtse politiek in de VS.”
Die trend is ook elders te zien. Denk aan Frankrijk, maar ook aan Nederland. En volgens Jansen is die politieke onzekerheid die uit het populisme voortvloeit een zaak om rekening mee te houden. “Nu is al te zien dat de markten voor overheidsobligaties nerveus zijn.” Jansen noemt als voorbeeld de Italiaanse markt.
De grote vraag is natuurlijk wat Trump eigenlijk echt gaat doen? Volgens Jansen is er een verschil tussen de presidentskandidaat en de president. Tijdens de verkiezingscampagne kwam Trump veelvuldig in het nieuws met ferme uitspraken over illegale Mexicanen en handelsoorlogen met China. Maar Jansen denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. “Het gaat hem veel tijd kosten om nieuwe maatregelen door te voeren”, zegt hij. Bovendien zou hij niet op onbegrensde steun kunnen rekenen binnen de Republikeinse Partij.
Geen big spenders
Jansen stelt dat Trump pas in het tweede gedeelte van 2017 echt een aanvang met zijn beleid zal kunnen maken. Daar komt verder nog bij dat hij niet al zijn beloften waar kan maken, zeker als het gaat om de minder bedeelde Amerikanen. “De belastingplannen van Trump verergeren de inkomensverschillen tussen arm en rijk.” Bovendien zijn veel van de plannen die de nieuwe president tijdens zijn verkiezingscampagne ontvouwde domweg te duur. “De Republikeinen zijn niet van die big spenders”, waarschuwt Jansen.
Hij rekent voor dat de belastingplannen van Trump de Amerikaanse staat alleen al in de komende tien jaar 5 tot 7 biljoen dollar gaan kosten. Helemaal zeker is dat nog niet omdat Trump een beetje zwalkt met zijn belastingplannen. Wat wel duidelijk is, is dat de nieuwe president de officiële belastingtarieven flink wil verlagen. Ze zouden uit moeten komen op iets onder de 20%. Als de verlaging wordt verwaterd door allerlei beperkende maatregelen, dan is het effect vrij gelimiteerd.
Anders wordt het wanneer de plannen gefinancierd worden uit een overheidstekort. “Dan kan er voor elke 5% vermindering zo’n 4,5% bij worden geteld voor de winst per aandeel in de S&P 500”, legt Jansen uit. “Wij denken dat er in 2017 in de VS een aandelenwinststijging van 7 à 8% gerealiseerd kan worden.” Hij wijst verder ook nog op de Repatriation Tax Holliday. Het gaat om een enorm bedrag aan activa van bedrijven buiten de VS. Daar kan dus geen Amerikaanse belasting over worden geheven. Trump wil dat geld terughalen en er door die ondernemingen 10% belasting over laten betalen. Dit zou de winststijging nog verder aanwakkeren.
Ook de uitgaven aan infrastructuur zou de winst voor de S&P 500 kunnen stuwen. “Maar dat effect is onzeker omdat we niet weten of Trump al zijn plannen kan uitvoeren.” Trump blijft een grote onzekere factor. “Daarom is de belangrijkste les die we geleerd hebben dat je politieke gebeurtenissen niet kunt voorspellen. En je kunt zeker niet voorspellen hoe de markt gaat reageren. Het enige dat je als belegger kunt doen is zorgen dat je gediversifieerd blijft.”
Winnaars
Wie zijn nu de winnaars onder Trump. Defensie hoort daar zeker bij. Ook de energiesector profiteert. Trump heeft meerdere malen laten weten de oliesector te zullen steunen. Van duurzaamheid wil de nieuwe president niet veel weten, denk aan zijn voornemen om het klimaatverdrag van Parijs eenzijdig op te zeggen. Ook de infrastructuur behoort tot de winnaars, maar dat komt niet alleen door de verkiezingszege van Trump. Hillary Clinton, zijn Democratische tegenspeelster, wilde eveneens fors inzetten op het opknappen van wegen en spoorlijnen. Financials krijgen de komende vier jaar meer speelruimte en profiteren van minder bemoeizucht van de overheid. De financiële sector kan ook profiteren van de hogere rente.
UBS Wealth Management denkt dat de Federal Reserve de rente in 2017 een paar maal zal verhogen. Waar winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Zo zijn er sectoren als Telecom en Utilities die het de afgelopen periode minder hebben gedaan. Ze krijgen door de hogere rente nog meer tegenwind. Automotive is een moeilijke sector. Trump wil de industrie beschermen, maar het is nog even afwachten of de sector echt kan profiteren van dat protectionisme.
De stijgende inflatie is goed nieuws voor Trump. De beleggingsstrateeg denkt dat nominale groei zal stijgen naar 5%. Dat heeft te maken met de olieprijs en niet zo zeer met Trump. Jansen gaat uit van een gemiddelde prijs van 50 dollar. “Dat is een twee keer zo hoge prijs dan in het eerste kwartaal van 2016.” Jansen geeft aan dat de stijgende inflatie een van de redenen is dat UBS Wealth Management verwacht dat er eindelijk weer wat winstgroei zit in de beurzen, zowel van de VS als voor Europa.
Beleggingsideeën
Ten slotte bespreekt Jansen een aantal beleggingsideeën voor 2017. Daaruit komt naar voren dat de groei in de opkomende markten en de Amerikaanse aandelenmarkt doorzet. De reële rente zal dalen. “We denken dat de Fed met opzet achter de inflatie gaat aanlopen”, legt Jansen uit. “De Fed wil er absoluut zeker van zijn dat de inflatie boven de 2% uitkomt. Wordt de rente te agressief verhoogd, dan kan dat wel eens een negatief effect hebben.”
Verder ziet UBS Wealth Management kansen in Aziatisch vastgoed alsmede sterk renderende aandelen in Japan, Zwitserland en de eurozone. Om geopolitieke risico’s te omzeilen is het verstandig om platina, palladium en alternatives in de gaten te houden. “Dat komt omdat het moeilijker wordt om rendementen te vinden in obligaties en aandelen.”
Daarna herhaalt Jansen nog maar eens dat Trump een loose cannon blijft. “De belangrijkste les die we het afgelopen jaar hebben geleerd is dat je politieke gebeurtenissen niet kunt voorspellen. En je kunt zeker niet voorspellen hoe de markt gaat reageren. Het enige dat je als belegger kunt doen is zorgen dat je gediversifieerd blijft.”