De kracht van de Amerikaanse dollar was hét onderwerp op de financiële markten tijdens de laatste maanden van 2014. Was dit een kortstondig fenomeen? Of bevinden we ons in een periode waarin de vraag naar de dollar leidt tot nieuwe hoogtes van de wisselkoers tegenover andere belangrijke valuta’s?
En hoe gaan diverse valuta’s reageren op de normalisatie van het monetaire beleid? In het rapport ‘Policy Rates Opinion Compendium: Impact on Currencies’ van Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM) geven professor Barry Eichengreen (University of California) en Dirk Aufderheide (hoofd Valutastrategie) hun visie op de ontwikkelingen van de dollar en andere wereldvaluta’s.
Hoogleraar Eichengreen stelt dat de dollar zijn stijging al heeft gehad. Er zal alleen sprake zijn van een verdere stijging als de Amerikaanse economie sneller gaat groeien of als de situatie in Europa en Japan radicaal slechter wordt dan nu wordt verwacht.
Strateeg Aufderheide verwacht dat de dollar zal blijven stijgen tegenover onder meer de euro. Aufderheide stelt dat de macro-economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten (groei en inflatie rond 2%) en de eurozone (lage inflatie en hoge werkloosheid) een belangrijke reden is voor een verdere verzwakking van de munt.
Ook de negatieve rentes en yields spelen een belangrijke rol. Dat geldt ook voor de grote uitstroom vanuit de eurozone naar buitenlandse aandelen- en obligatiemarkten. En dan is er nog het politieke risico. Dit risico komt vanuit de eurozone zelf en vanuit de situatie rond de Oekraïne.
‘Policy Rates Opinion Compendium: Impact on Currencies’ is de eerste in een reeks van special reports van Deutsche AWM waarin wordt bekeken hoe in 2015 (en daarna) onder meer aandelen, obligaties en bedrijfsresultaten zullen reageren in het veranderende monetaire landschap. De reeks wordt gecoördineerd door Phil Poole, hoofd Research bij Deutsche AWM.