“Het blijft de Verenigde Staten tegenover de rest van de wereld.” Dit is de boodschap van een nieuwe Global Markets Outlook van MFS voor de maand februari. De vermogensbeheerder verwacht dat het patroon van ongelijke groeitempo’s zich voortzet.
De strekking is dat de eerste marktontwikkelingen van januari bevestigen dat de voor 2015 verwachte trends zich voortzetten. Namelijk die van een bescheiden en ongelijk verdeelde wereldwijde groei, aanhoudende behoefte aan stimulerend monetair beleid, en volatiliteit in de grondstoffen- en valutamarkten.
De meest recente raming van het Internationaal Monetair Fonds ( IMF) leverde opnieuw een neerwaartse bijstelling op van de wereldwijde groei in 2015 (van 3,7% naar 3,4%). “Alleen de groeiraming voor de VS ging betekenisvol omhoog, terwijl die voor Europa, Japan en Canada daalden”, schrijven de opstellers van de outlook. “Dit bevestigt dat er wat betreft groei nog steeds een groot contrast bestaat tussen de VS tegenover de rest van de wereld.”
De groei wordt deels herverdeeld van grondstoffenproducenten naar consumenten, als gevolg van de lagere olieprijzen. Doordat een veel groter deel van de wereld olie importeert dan exporteert, kunnen de lagere olieprijzen wereldwijd per saldo bijdragen aan meer groei. Mogelijk zal er een einde komen aan het steeds neerwaarts moeten bijstellen van de wereldwijde ramingen.
MFS verwacht dat de kwantitatieve verruiming door de Europese Centrale Bank (ECB) de interesse in de markt voor meer risicovolle effecten versterkt, zoals voor schuldpapier uit opkomende landen, ‘high yield’-bedrijfsobligaties en aandelen. De Amerikaanse vermogensbeheerder blijft relatief onderwogen in Amerikaanse Treasuries en licht overwogen in staatspapier uit landen met een monetair verruimingsbeleid.
Download hier de volledige inhoud van de ‘Global Markets Outlook’ van MFS voor de maand februari