De groei van de Amerikaanse economie kwam in het eerste kwartaal (Q1) van dit jaar lager uit dan was voorspeld, maar de Verenigde Staten gaan niet van het ingeslagen pad van geleidelijke renteverhogingen afwijken. Dat meldt David Leduc, CIO bij Standish, een onderdeel van BNY Mellon.
De economie van de VS heeft in Q1 te lijden gehad onder extreme weersinvloeden. Leduc handhaaft een positieve outlook voor de rest van 2015, maar de totale groei is door het tegenvallende Q1 neerwaarts bijgesteld van 3% naar 2,4% voor 2015.
“Deze groeitrend brengt de Federal Reserve tot het besluit om uiterlijk in september de rente te verhogen. Ik voorspel geleidelijke rentestappen omdat de Fed het economische momentum niet om zeep wil helpen”, aldus Leduc.
David Bowser, senior portefeuillebeheerder bij Standish, vindt de snelheid van de rentestappen nog belangrijker dan het tijdstip waarop de eerste stap genomen wordt. “Het uiteindelijke niveau zal lager uitvallen en later bereikt worden. Daarom verwacht hij geen blijvend negatief effect voor de economische activiteit of risicovolle assets. Volatiliteit bij deze assets zal dan ook van korte duur zijn.”
Over de groeivooruitzichten voor Europa is Leduc optimistisch gestemd. “Positieve groei in de VS is een weldaad voor de rest van de wereld. Kwantitatieve verruiming (QE) en de zwakke euro zorgen al voor hoopvolle tekenen in de economische activiteit daar. De Europese Centrale Bank (ECB) zal niet eerder met QE stoppen dan wanneer het risico op deflatie volkomen is verdwenen.”
China en Latijns-Amerika vormen volgens Standish het grootste risico voor de wereldwijde economische groeivooruitzichten. De hervormingen in China zetten een rem op de economie, Standish voorspelt een groei van 6,7% over 2015. De verwachtingen voor Latijns-Amerika zijn neerwaarts bijgesteld. Met name Brazilië stelt teleur. Aantrekkende groei van de wereldeconomie en stabilisatie in de grondstoffenmarkten kan de vooruitzichten daar iets verbeteren.