Joe Biden wordt vandaag beëdigd tot president van de VS. Wat zijn de plannen. Wat mogen beleggers verwachten. Ronald Veerman, financieel expert bij BinckBank, benoemt ze.
-
Meer geld voor de economie
Nog meer dan Donald Trump wil Joe Biden grote hoeveelheden geld vrijmaken om de Amerikaanse economie te stimuleren. Zeker in de huidige coronatijden. De Democraat mikt daarbij vooral ook op een aantal grote infrastructurele projecten die de bouw- en infrastructuursector kunnen stimuleren.
-
Betere gezondheidszorg
Hoewel Joe Biden niet zo ver wil gaan als partijgenoot Bernie Sanders, zal hij werk willen maken van een goedkopere en voor meer Amerikanen beschikbare gezondheidszorg. Dat kan plussen en minnen opleveren voor de medische sector.
-
Einde handelsoorlog China
De onder Trump steeds verder escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zorgde voor veel onrust op de internationale markten. Koek en ei zal het niet gelijk worden met China, maar duidelijk is dat Joe Biden de nu ijskoude relatie met China en diens president Xi Jinping in ieder geval wat zal willen opwarmen.
-
Betere relatie met Europa
Ook de stilgevallen samenwerking met Europa en de Europese Unie zal onder Biden weer meer aandacht krijgen. Niet alleen door het aanhalen van de NAVO-banden, maar ook economisch, via het verminderen van de huidige handelstarieven. Goed nieuws op het eerste gezicht dus voor de staal-, aluminium- en auto-industrie.
-
Internationale handel
Opkomende markten zullen mogelijk ook kunnen profiteren van een vriendelijker en minder protectionistische rol van de Verenigde Staten in de wereld, waarbij Biden – in tegenstelling tot Trump – meer open zal staan voor het sluiten van handelsakkoorden.
-
Belastingverhogingen
Minder gunstig voor het Amerikaanse bedrijfsleven zijn de plannen van Joe Biden om de belastingverlaging voor bedrijven die Trump doorvoerde – van 35 naar 21 procent – weer deels ongedaan te maken (naar 28 procent). Mocht Biden hierin slagen, dan kan dit de winstgevendheid van S&P 500 bedrijven met 8 á 9 procent kunnen drukken.
-
Verhogen minimumloon
Ook ongunstig voor bedrijfsleven lijken de plannen om het minimumloon te verhogen naar 7,25 naar 15 dollar per uur. Met name voor arbeidsintensieve bedrijven en sectoren kan dit een forse extra kostenpost betekenen.
-
Aanpak techsector
Duidelijk is ook dat de Democraten een kritischer houding zullen hebben richting de grote techbedrijven, die in hun ogen veel te machtig zijn geworden. Niet alleen zullen belastingconstructies worden aangepakt, maar binnen de partij gaan ook stemmen op voor het opsplitsen van bedrijven als Amazon en Google.
-
Extra regelgeving
Trump was zoals de meeste Republikeinen een man van de deregulering, maar Biden zou juist weer extra regels willen voor bedrijven en organisaties. Met name de financiële sector, de medische sector en de energiesector zouden hierbij in beeld kunnen komen.
-
Klimaat en vergroening
De energiesector zal ook merken dat Biden veel groener is dan Trump, die de klimaatdiscussie negeerde en uit het Verdrag van Parijs stapte. Biden wil dat terugdraaien en ook fors investeren – zo’n 2 biljoen dollar – in een energietransitie en verduurzaming van de Amerikaanse economie. ‘Groene’ bedrijven en andere duurzame investeringen kunnen hiervan profiteren.