De economisch groei valt tegen in 2016. Dat is de voorspelling van Christine Lagarde, chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze deed haar uitspraken in een gastartikel in de krant Handelsblatt.
In veel landen is de financiële sector nog zwak en in de opkomende markten nemen de financiële risico’s toe, denkt Lagarde. Daardoor zal de groei van de wereldeconomie in 2016 ongelijk verdeeld zijn en over het algemeen tegenvallen. Demografische verschijnselen als de vergrijzing spelen daar een rol in, net als een lage productiviteit en de nasleep van de grote financiële crises.
Lagarde noemt de normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid en de verschuiving in China naar consumptief gerichte groei “nodige en gezonde” veranderingen, maar ze waarschuwt ook dat landen de effecten goed moeten monitoren.
Ze voegde eraan toe dat de meeste ontwikkelde economieën over het algemeen goed voorbereid zijn op een hogere rente, maar ze maakt zich wel zorgen of die economieën onverwachte schokken wel goed kunnen opvangen.
“De meeste goed ontwikkelde economieën, behalve de Verenigde Staten en mogelijk het Verenigd Koninkrijk, blijven gebaat bij soepel monetair beleid”, schrijft Lagarde. Het IMF waarschuwt daarnaast voor neveneffecten die renteverhogingen met zich meebrengen. Het gaat dan vooral om hogere financieringskosten. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden kunnen daardoor hard worden getroffen.
De stijgende Amerikaanse rente en een sterkere dollar kunnen er bovendien toe leiden dat bedrijven financieringsproblemen krijgen. Dat kan negatieve effecten hebben voor de financiële sector en mogelijk ook op de economische positie van landen.