Joachim Fels, eerder dit jaar aangetreden als economisch adviseur bij Pimco, meent dat de overvloed aan besparingen de belangrijkste oorzaak is van de wereldwijde lage economische groei, inflatie en rente. Maar de lage olieprijzen en de kwantitatieve verruiming gaan de wereldeconomie op termijn op hun beurt aanzwengelen.
De wereldwijde macro-economische ontwikkeling wordt zijn inziens voor een belangrijk deel bepaald door de wisselwerking tussen drie verschijnselen die zich in overvloedige vorm voordoen. Hij spreekt van ‘the three gluts’. Dat zijn overvloedige besparingen, het grote olieaanbod en de ruime geldvoorraad.
“Huishoudens sparen veel als reactie op de financiële crisis en bedrijven investeren weinig, deels omdat veel nieuwe bedrijfssectoren het met weinig kapitaal afkunnen. Het gevolg is een achterblijvende vraag en een evenwichtsrente, oftewel de rente waarbij vraag en aanbod van geld gelijk zijn, die waarschijnlijk negatief is.”
Het overvloedige aanbod aan olie en de lage olieprijs die er het gevolg van is, verzachten volgens Fels de gevolgen van de hoge besparingen enigszins, omdat ze consumenten in staat stellen meer geld aan andere zaken uit te geven. “En dat heeft een positieve uitwerking.”
De overvloedige geldvoorraad is het gevolg van de lage beleidsrente en de kwantitatieve verruimingsprogramma’s van onder andere de Europese Centrale Bank (ECB) en de centrale bank van Japan. Fels verwacht dat er nog meer verruiming in aantocht is. Bijvoorbeeld in China.
“Op de middellange termijn zullen groei en inflatie aantrekken. Het rendement op obligaties, de yields, zal gematigd stijgen naarmate de Amerikaanse Fed de rente stapsgewijs tot ongeveer 2% zal optrekken.”
Een volledige macro-economische vooruitblik van Joachim Fels vindt u hier