Wereldeconomieën hanteren op dit moment nog zeer lage rentes en dat zal voorlopig niet snel veranderen, meent Henning Gebhardt, hoofd aandelen wereldwijd bij Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM). Welke sectoren zullen profiteren van een terugkeer naar de normale rentesituatie?
De belangrijkste centrale banken geven verschillende signalen af, vooral omdat het economisch herstel per land en regio verschilt. Marktspelers onderzoeken tegelijkertijd wat de gevolgen zullen zijn van stijgende rentestanden op de wereldwijde valuta, aandelen en op de economische groei.
Renteverhogingen worden doorgaans toegepast in periodes van bovengemiddelde groei, stijgende inflatie en strakkere arbeidsmarkten. “De wetenschap is alleen dat de centrale banken nu juist streven om de inflatie te controleren door het beïnvloeden van het tempo van de economische groei”, aldus Henning Gebhardt, hoofd aandelen wereldwijd bij Deutsche AWM.
Gebhardt: “In theorie, zoals bij een stijging van de rente, zou dat nu een negatieve invloed hebben op de kapitaalmarkten omdat ze moeten corrigeren voor de verwachte afkoeling van de economie. Bij hogere rente lenen mensen minder, investeren bedrijven minder en vertraagt de economische groei.”
Sectoren die profiteren
Sectoren die doorgaans wel profiteren van rentestijging zijn de cyclische bedrijven, zoals uitzendbureaus, meent Gebhardt. “Een opgaande cyclus staat feitelijk voor sterke economische groei die bij stijgende rente hoort, dit geldt in het bijzonder voor de vroege stadia van een toenemende cyclus, wanneer de economische activiteit versnelt en er nog weinig tekenen zijn van oververhitting. Financiële bedrijven worden meestal beschouwd als de meest directe begunstigden, aangezien hun verwachte marges daadwerkelijk uitzetten als de rente stijgt.”
Men kan volgens Gebhardt dan wel beweren dat, de tegenovergestelde, defensieve aandelen minder presteren dan cyclische aandelen bij een stijgende rente. Echter, als de cyclus vordert en analisten hun winstverwachtingen lager bijstellen in afwachting van een afkoelende economie, gaan beleggers hierop anticiperen en positie kiezen in de defensieve sectoren, zoals consumentenartikelen en gezondheidszorg.
Lees hier de publicatie ‘Policy Rates Opinion Compendium: Impact on Equities’ van Henning Gebhardt
Voorlopig geen rentestijging
Analist bij Deutsche AWM Jagjit Chadha, hoogleraar economie aan de Universiteit van Kent en de Universiteit van Cambridge, denkt echter dat rentestijging voorlopig nog niet op de agenda staat bij centrale bankiers, vooral niet in de eurozone.
“De eurozone kent na de kredietcrises van 2008, nog een schuldencrises die in meerdere landen kan toeslaan, hierdoor zal de rentestand nog langer dan verwacht op een laag punt moeten blijven om de economie te stimuleren”, aldus Chadha.