Je hebt het goed voor elkaar: je bedrijf loopt als een trein, de inkomsten stromen binnen en je bent trots op wat je hebt opgebouwd.
Maar heb je wel eens stilgestaan bij de vraag hoeveel van je vermogen in je bedrijf zit en wat de risico’s daarvan zijn? Deze zijn namelijk niet klein. Als er bijvoorbeeld een economische recessie losbarst of als er plotseling een grote verandering plaatsvindt in de sector waarin je actief bent, dreig je alles te verliezen!
Risico van een overmatige vermogensconcentratie
Het hebben van een groot deel van je vermogen in je bedrijf kan in eerste instantie aantrekkelijk lijken. Immers, het is jouw bedrijf en jij weet als geen ander hoe je het moet laten groeien. Maar er schuilt ook een gevaar in. Er is namelijk sprake van een gebrek aan diversificatie en dat is nooit een goed idee. Het is een basisregel dat het vermogen maar beter over verschillende sectoren, in verschillende soorten activa en in verschillende categorieën kan zitten. Al je vermogen in één beursaandeel investeren, is geen goed idee. Alles in je bedrijf laten zitten, is dat ook niet.
Stel dat je bedrijf failliet gaat of zwaar te lijden heeft onder een economische recessie. Als het merendeel van je vermogen in je bedrijf zit, kan dit rampzalig zijn voor je persoonlijke financiën. Je hebt dan misschien niet genoeg geld over voor je pensioen, voor je kinderen of voor andere financiële doelen die je hebt gesteld.
Diversificatie als sleutel tot goed vermogensbeheer
Diversificatie is met andere woorden cruciaal voor een gezond financieel plaatje. Een goed verdeeld vermogen kan er bijvoorbeeld zo uitzien: je hebt een deel van je vermogen in aandelen zitten, een deel in je woning, een deel in obligaties, wat in vastgoed, wat in contanten en ja, ook een deel in je eigen bedrijf. En uiteraard heb je ook nog geld op je spaarrekening, speciaal voor onverwachte gebeurtenissen. Op deze manier spreid je je risico’s over verschillende sectoren en markten en bescherm je jezelf tegen grote financiële verliezen.
Deel van de onderneming verkopen
Als je momenteel een te groot deel van je vermogen in je bedrijf hebt zitten, kun je overwegen om een deel van de aandelen of een deel van je bedrijf te koop aan te bieden. Hierdoor krijg je toegang tot liquide middelen die je in andere categorieën onder kunt brengen. Bovendien behoud je nog altijd de controle over een deel van je bedrijf en blijf je profiteren van de winsten.
Natuurlijk is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over deze stap en om advies in te winnen bij een adviseur. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden, bijvoorbeeld de fiscale implicaties en de potentiële impact op de bedrijfsvoering. Ook voor het personeel kan dit gevolgen hebben. Maar onthoud: het is jouw vermogen en jij bepaalt hoe je het inzet. Als ondernemer is het jouw taak om je vermogen te beschermen en te laten groeien. En soms betekent dat je horizon verbreden, risico’s spreiden en nieuwe manieren zoeken om je geld voor jou te laten werken.