De Stichting Certificering FFP en de Stichting Financial Planning Standards Board Nederland (FPSB NL) fuseren op 1 januari 2016. Dat is op het drukbezochte FFP Congres door beide besturen bekend gemaakt. Deze fusie van stichtingen heeft als belangrijk doel om de positie van de beroepsgroep Gecertificeerd Financieel Planner te verstevigen.
De FFP-titel en de internationaal erkende CFP-titel zullen nu samen in hetzelfde register worden opgenomen. Door de fusie krijgt de nieuwe Stichting Certificering FFP toegang tot het wereldwijde internationale netwerk van de Financial Planning Standards Board.
De fusie tussen de twee certificerende organisaties moet goed nieuws betekenen voor de consument en voor de Vereniging FFP en FPSB NL. Voortaan heeft Nederland één grote beroepsorganisatie voor alle Nederlandse financieel planners. De FFP is las beroepsorganisatie al een herkenbare en betrouwbare partij voor consumenten, financieel planners en de gehele financiële sector.
Luidere stem
“Met deze fusie zetten we weer een volgende stap waarin de markt van (bovenwettelijk) financieel advies meer wordt gereguleerd en geharmoniseerd en dat is goed voor de consument en het beroep’’, aldus FFP-bestuursvoorzitter Marc van Poeteren. “Door het internationale karakter van de fusie heeft dat ook effect op onze lobbypositie in Brussel. Met meerdere partijen versterken we onze stem.”
Hij is zeer content met deze ontwikkeling, net als fusiepartner en bestuursvoorzitter van FPSB NL Angelo van Nies. Die zegt: “Wij zijn in 2002 gestart met FPSB Nederland, waarbij we al in een vroeg stadium de potentie van het internationale netwerk hebben gezien. Door de fusie van FFP en FPSB NL maken we nu een grote stap in de hoeveelheid geregistreerde planners die hiervan kunnen gaan profiteren.”
Huidige gecertificeerd financieel planners die het FFP-keurmerk voeren mogen al vanaf vandaag, naast de FFP-titel, ook de CFP-titel dragen. Daarmee behoren de circa 4000 financieel planners tot de meer dan 160.000 gecertificeerd financieel planners, die wereldwijd het CFP-keurmerk dragen.
Duidelijkheid voor consument
“De consument met financiële vragen moet kunnen vertrouwen dat de financieel planner waarmee hij zaken doet vakbekwaam en integer is. De twee sterke titels FFP CFP onder één register geven de consument die zekerheid”, aldus Van Poeteren.
De fusie moet voor een grote kennisvoorsprong zorgen. Door de fusie krijgt de FFP namelijk toegang tot het wereldwijde internationale netwerk van Financial Planning Standards Board, de internationale bewaker van het CFP-keurmerk. Het biedt de FFP de mogelijkheid om internationale ontwikkelingen die van invloed zijn op het beroep van financieel planner in Nederland te signaleren, hier snel op in te spelen en door te geven aan de leden.