Beleggen van veld tot vork

0

In 2050 zullen er naar verwachting meer dan 9 miljard mensen rondlopen op aarde. Uitgaande van een toenemende verstedelijking, een hogere levensstandaard en een daarmee gepaard gaande hogere vleesconsumptie legt dat een hoge druk op de voedselproductie. Voor beleggers kan dit interessante mogelijkheden bieden.

Beleggen van veld tot vork. Michael Landymore geeft zijn visie.Zonder ingrijpende technologische verbeteringen gaan we straks niet alle monden kunnen voeden, want naast de veel grotere vraag is er sprake van een aantal beperkende factoren. De productieruimte wordt kleiner, het aantal grondstoffen wordt schaarser en de emissies worden lager omdat duurzaamheid ook belangrijk is. Kort gezegd, we moeten meer produceren met minder.

Nu heeft de landbouw de afgelopen jaren niet stilgezeten. De Nederlandse landbouw heeft in de afgelopen vijftig jaar bijvoorbeeld de tarweopbrengst per hectare verdubbeld evenals de melkproductie per koe per jaar. Desondanks is een verdere productiviteitsverhoging noodzakelijk. De hamvraag is dus hoe de voedselketen kan voldoen aan de toenemende vraag naar veilig, verantwoord en duurzaam geproduceerd voedsel. Het antwoord is simpel: door een veel efficiëntere en duurzamere productie

Veel slimme initiatieven

Een slimmer gebruik van big data lijkt te kunnen bijdragen aan de verhoging van de efficiëntie. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk kunstmest veel preciezer toe te passen (en dus minder te verspillen), ziektes eerder te ontdekken en gerichter actie te ondernemen (tijdens de productie in plaats van erna als het al te laat is).

Ook van andere initiatieven wordt veel verwacht zoals genomics (ook wel bekend onder de naam gentechnologie), indoor farming, dat enige compensatie biedt voor teruglopende productieruimte en zogenoemde ‘cellulaire agricultuur’, een kruisbestuiving van landbouw en geneeskunde. Door inzichten uit verschillende disciplines waaronder bio-engineering en synthetische biologie tracht de wetenschap te komen tot nieuwe manieren om vertrouwde producten als zuivel en vlees te produceren.

Hele voedselketen

Er zijn dus veel initiatieven en als gevolg daarvan kansen voor beleggers. Impax Asset Management, een partner van BNP Paribas Investment Partners, vindt duurzame voedselproductie een belangrijk aspect van duurzaam beleggen. Wij investeren daarom in bedrijven die milieugerelateerde gevolgen van de stijgende wereldvraag naar voedsel aanpakken.

De portefeuille van het vorig jaar gelanceerde beleggingsfonds Parvest SMaRT Food bestaat uit dergelijke bedrijven. SMaRT staat voor Sustainably Manufactured and Responsibly Transformed (duurzaam vervaardigd en op verantwoorde wijze getransformeerd). Vertaald naar de context van dit fonds betekent het beleggen in bedrijven die zich richten op verduurzaming van de voedselproductie, het voedselaanbod en de voedselketen. Wij geloven namelijk in het nut van beleggen in de héle voedselketen: van veld tot vork, van producent tot distributeur. En alles daar tussenin, zoals verpakking, inspectie en overige aan voedsel gerelateerde activiteiten.

Toegang tot de toegevoegde waarde

Zo is er toegang tot de toegevoegde waarde in elk deel van het traject van boer naar consument. Het fonds deelt zo niet alleen in de winstontwikkeling in alle fasen van het proces, maar brengt ook een betere spreiding aan in zijn beleggingen zodat de totale volatiliteit van de portefeuille vermindert.

En dat is een groot goed, gegeven de grilligheid van de agrarische cyclus en de pieken en dalen van de grondstoffenprijzen. Zonneklaar is dat de productie van voedsel en de weg naar de consument nog steeds snel veranderen. Dit biedt veel interessante mogelijkheden om te beleggen in nieuwe technologieën en innovatieve processen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Michael Landymore

Michael Landymore is senior portfoliomanager bij Impax Asset Management.


Kennispartners

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten