De solide groei van de duurzame beleggingsmarkt in Nederland zet door. De totale duurzame beleggingsmarkt groeide vorig jaar met ruim 30%. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) naar de duurzame spaar- en beleggingsmarkt in 2015. Het geïnvesteerd vermogen in groene, fiscaal vrijgestelde groenbanken daalde echter.
De totale duurzame beleggingsmarkt groeide in 2015 met 30,6% van 11,5 miljard naar 15,1 miljard euro met een marktaandeel van 13% in 2015 op een totale markt van 115.7 miljard euro.
Steeds meer banken bieden beleggingsproducten aan met het predicaat ‘verantwoord’ en ‘duurzaam’, waarbij maatschappelijke en ethische afwegingen worden meegenomen in de criteria voor deze beleggingsfondsen. Een van de opvallendste trends is de opkomst van duurzame indexbeleggingen. De VBDO ziet het groeiende aanbod van deze producten als een stap voorwaarts, maar tegelijkertijd ziet de vereniging nog ruimte om deze producten verder te verduurzamen.
Duurzame spaarmarkt
De duurzame spaarmarkt laat voor het eerst in acht jaar een lichte krimp zien van 2,2% naar een totale marktgrootte van 15,8 miljard euro. De krimp wordt volgens de VBDO onder andere veroorzaakt door de lage rente.
De duurzame spaarmarkt brak in 2015 met de groeitrend die vanaf 2007 ingezet is. Nederlandse retail en private banking klanten hielden in totaal 15,8 miljard euro aan spaargeld aan in duurzame spaarproducten. Dit is een daling van 2,2% vergeleken met 2014.
Groenbanken
Het geïnvesteerd vermogen in groene, fiscaal vrijgestelde groenbanken is in 2015 gedaald met 3.1% naar een totale marktgrootte van 4.1 miljard euro. De regeling groenprojecten houdt in dat de overheid belastingvoordeel geeft aan ‘groene’ spaarders en beleggers. Daardoor kan de bank een lening voor een lager rentetarief aanbieden aan een investeerder met een groenproject. Het vermogen dat geïnvesteerd is in groene, fiscaal vrijgestelde spaar- en beleggingsproducten is gedaald van 4.3 miljard euro in 2014 naar 4.1 miljard euro in 2015.
Deze ontwikkeling schrijft de VBDO toe aan onvoldoende geschikte projecten, waardoor het tijdelijk niet mogelijk is om geld te storten of een nieuwe groenrekening aan te vragen. Het aantal groenprojecten om in te investeren bleef daardoor achter bij de groeiende belangstelling voor groen sparen en beleggen.
Lees hier het rapport ‘Duurzaam sparen en beleggen in Nederland’ van de VDBO. Tijdens de beleggersfair zal het rapport officieel worden gepressenteerd.