Er moet nog veel gebeuren in Japan, maar beleggers zouden iets minder moeten twijfelen aan de effectiviteit van Abenomics, de economische politiek van premier Shinzo Abe. Dat vindt Wolfgang Fickus, analist bij Comgest. “De trend is positief en Japan heeft een groot langetermijnpotentieel, ondanks de steeds sterker wordende yen”, stelt hij.
Beleggers maken zich sinds het begin van het jaar zorgen over Japan door de stijging van de yen en twijfels over het effect van Abenomics. Fickus rekent af met een aantal misvattingen over de Japanse economie. Zo weerlegt hij de opvatting dat de groei eruit is bij Japanse bedrijven die met name op de binnenlandse markt zijn gericht, als gevolg van de zwakke demografische ontwikkeling en de lage inflatie.
Daarnaast ziet Fickus bewijzen dat Abenomics effect sorteert en het met de hervormingen de goede kant op gaat. Hij roept beleggers op om vertrouwen te houden in het land van de stijgende yen en de kansen te grijpen die zich in Japan voordoen.
Voor beleggers zijn valutaschommelingen een belangrijke aanjager van beleggingsopbrengsten. Valutaschommelingen beïnvloeden de stock picking en posities van Comgest maar het heeft haar er niet van weerhouden in Japan kwaliteitsbedrijven te vinden die een zeer stabiele WPA van 20-25% over de afgelopen vijf jaar hebben laten zien. De echte vraag is of valutaschommelingen een blijvend effect hebben op bedrijven en of het hun groeivooruitzichten aantast. Comgest probeert dan ook niet te worden blootgesteld aan bedrijven waar onvoorspelbare valutaschommelingen een sterk effect hebben op de bedrijfswinst en de cashflow. “Wij menen dat het een vergissing zou zijn als actieve langetermijnbeleggers de Japanse markt enkel als een currency play beschouwen”, zegt Fickus. “Zij zouden daardoor aantrekkelijke kansen mislopen.”
Hoewel er veel onzekerheid is rond de effectiviteit van Abenomics, gezien de recente appreciatie van de yen en lager dan verwachte inflatie, ziet Fickus op de binnenlandse consument gerichte bedrijven profiteren van een robuuste vraag. Hij noemt dat een belangrijk succes van Abenomics. “De deflatoire spiraal is doorbroken. Japanse consumenten lijken niet meer verdere prijsdalingen af te wachten”, stelt Fickus.
Een ander belangrijk winstpunt is de hervorming van de belastingen en de corporate governance. “Die zijn een belangrijke drijfveer op de lange termijn voor de winstgroei en voor een verbetering van het kapitaalrendement”, zegt Fickus. Vooral de hervormingen sterken hem in de overtuiging dat Abenomics niet afgeschreven mag worden.