De Amerikaanse dollar is ten opzichte van de euro in één jaar tijd van circa 1,38 dollar per euro naar 1,12 gestegen. Dat is een stijging van meer dan 20%. Voor eurobeleggers was een belegging in dollars dus alleen al vanwege het valuta-effect aantrekkelijk. Dit positieve valuta-effect bleef echter niet beperkt tot beleggingen in dollars. De euro was ten opzichte van de meeste valuta’s zwak, schrijft Dieter Hein, fondsbeheerder bij Banque de Luxembourg.
De afgelopen maanden was de valuta-allocatie dan ook van doorslaggevend belang voor een succesvol beleggingsbeheer. Aangezien de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar in de voorgaande jaren altijd tussen 1,20 en 1,50 dollar/euro lag, was de stijging van de dollar zowel qua snelheid als qua omvang een verrassing.
De ontwikkeling van de wisselkoers heeft vanzelfsprekend niet alleen invloed op beleggers, maar ook op de buitenlandse handel van de eurozone en dus ook op de reële economie. Intuïtief verwacht men dan dat de export de afgelopen maanden van de zwakke euro geprofiteerd zal hebben, en inderdaad is het overschot op de handelsbalans in 2014 met meer dan 42 miljard euro tot 194,8 miljard gestegen. Dat komt neer op een stijging van meer dan 27%. Verwonderlijk is echter dat de export ‘slechts’ met 2% stijgt, terwijl de import nagenoeg onveranderd blijft. Als men bovendien bedenkt dat het overschot niet meer dan 2% van het totale bruto binnenlands product van de eurozone bedraagt, dan levert de stijging van circa 27% uiteindelijk slechts een positieve bijdrage aan de economische groei in de eurozone van om en nabij 0,5%.
Lees hier het hele verhaal van Dieter Hein, fondsbeheerder bij Banque de Luxembourg.