Begin juni nam MSCI, leverancier van benchmarkindices zoals de MSCI World Index, het besluit om Chinese A-shares, genoteerd op Chinese beurzen exclusief Hongkong, voorlopig uit te sluiten van zijn wereldwijde indices voor opkomende markten. Het is slechts een kwestie van uitstel.
MSCI heeft aangekondigd dat er kan worden besloten om Chinese A-shares op te nemen in de MSCI Emerging Markets-indices zodra de laatste paar problemen met betrekking tot markttoegang zijn opgelost. Ondertussen hebben beleggers die wel toegang hebben tot de enorme kansen die door Chinese bedrijven worden geboden, een groot voordeel ten opzichte van de rest.
Tijdens een studiereis naar Beijing en Shanghai, eind mei door AXA IM georganiseerd voor Nederlandse institutionele beleggers en consultants, was ik verrast, zelfs tot op zekere hoogte geïntimideerd, door het tempo en de immense schaal van de economische groei in China en de vooruitgang die het Chinese bedrijfsleven heeft geboekt.
Economische groei
Dankzij de snelle economische groei zijn meer mensen dan ooit in een nooit eerder vertoond tempo uit de armoede geraakt. Niettemin is het land nog steeds in een race verwikkeld om het bbp per hoofd van de bevolking te verhogen van het niveau van een ontwikkelingsland (6000 dollar) tot voorbij de drempel van 12.000 dollar om uiteindelijk uit te komen op het niveau van naburige ontwikkelde markten zoals Taiwan, met een bbp per capita van 20.000 dollar, en Zuid-Korea (22.000 dollar).
Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is het bbp per capita 51.000 dollar en in Nederland 47.000 dollar. Minder dan 2% van de Chinese A-shares is in handen van buitenlandse partijen. Toch heeft China als de op één na grootste economie volgens vrijwel elke andere economische maatstaf al de status van ontwikkelde markt bereikt. Denk onder meer aan de aanwezigheid van een van de grootste en meest liquide aandelenmarkten ter wereld.
Transitie
China ondergaat momenteel de transitie van een ‘oude’, door investeringen gestimuleerde economie, die voornamelijk stoelt op sectoren zoals materialen, energie, chemie en financiële dienstverlening (van oudsher in handen van de staat en monopolisten), naar een consumptiegedreven ‘nieuwe economie’. In die nieuwe economie floreren private ondernemingen in overwegend concurrerende marktsectoren zoals consumentengoederen, gezondheidszorg en technologie.
Sinds medio 2009 steekt de performance van A-shares uit de Chinese ‘nieuwe economie’ positief af bij die van hun tegenhangers uit de ‘oude economie’. Deze polarisatie is versterkt toen in 2010 een begin werd gemaakt met de hervorming van de economie en kapitaalmarkten.
Aangezien China een markt is met een geheel eigen dynamiek, gooien aandelenselectiestrategieën met een focus op groei hogere ogen dan strategieën gericht op waarde. Het zijn dan ook de small- en midcapbedrijven die meer groeipotentieel bieden dan de large cap-staatsondernemingen. Toch is specifieke lokale expertise van essentieel belang, zoals AXA IM die heeft in de vorm van een lokale partner in China, de Shanghai Pudong Development Bank (SPDB).