Institutionele beleggers moeten hun strategieën om risico’s te beheren dringend herzien. Dat blijkt uit de RiskMonitor van de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors (AllianzGI).
Uit het onderzoek blijkt dat het risicomanagement van institutionele beleggers sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 nauwelijks is veranderd. Beleggers kozen voor 2008 vooral deze drie strategieën: spreiding via beleggingscategorieën (57%), geografische spreiding (57%) en spreiding van de tijdsduur van de belegging (44%).
Hoewel liefst 62% van de respondenten zegt dat deze strategieën onvoldoende bescherming bieden, werden opvallend genoeg na de crisis vaker toegepast. Zo vertrouwt 58% van de beleggers op diversificatie via beleggingscategorieën, 56% past geografische spreiding toe en 54% kiest voor tijdsduurbeheer.
Talloze risico’s
Als gevolg daarvan is twee derde van de institutionele beleggers op zoek naar nieuwe, innovatieve strategieën. Deze moeten de balans tussen risico en rendement rechttrekken, een grotere bescherming bieden en traditionele benaderingen van risicomanagement vervangen. Zo is 48% bereid om meer te betalen voor betere risicostrategieën en 54% heeft extra middelen vrijgemaakt om het risicomanagement te verbeteren.
Er zijn talloze risico’s die opdoemen aan de horizon, maar beleggers maken zich toch de grootste zorgen over volatiliteit, zo stelt 42% van de respondenten. Tel daar de lage rendementen (24%) en het onzeker monetair beleid (16%) op. Daaruit concluderen de onderzoekers dat beleggers de komende tijd wel eens geconfronteerd kunnen worden met grotere onstuimige periodes dan afgelopen twee jaar. De Nederlandse beleggers, blijkt uit het onderzoek, vinden dat een actief beheerde portefeuille het beste bestand is tegen een neerwaarts risico (60%) en vrezen vooral de marktvolatiliteit (44%) en het monetaire beleid (22%) als risico voor 2016.
Na de woelige markten van begin dit jaar is 77% van de investeerders beducht voor risico op de aandelenmarkten. Deze groep noemt dit de belangrijkste bedreiging voor de prestaties van hun portefeuille dit jaar. Ook hoog op de rendementsrisico lijst staan het rentevoetrisico (75%), onvoorziene gebeurtenissen (75%) en wisselkoersrisico (74%).
Niet defensiever
Veel institutionele beleggers zijn niet defensiever gaan beleggen, ondanks zorgen over de marktturbulentie en het risico op de aandelenmarkten. Hun belangrijkste investeringsdoel voor 2016 is het maximaliseren van de voor risico-aangepast rendementen. Bovendien toont hun voorkeur voor aandelen dat de marktvolatiliteit hun risicoappetijt niet heeft weggenomen. Gevraagd naar de favoriete langetermijnbeleggingen blijken Amerikaanse (29%) en Europese (28%) aandelen bovenaan de lijst te staan.
De Nederlandse institutionele belegger mijdt het risico niet gezien het antwoord op de vraag waarin hij de komende twaalf maanden long zou gaan, ofwel toevoegen aan de portefeuille. De meeste respondenten (48%) noemde Europese aandelen en 28% noemde high yield-bedrijfsobligaties. Op de verkooplijst van deze groep beleggers staan het komende jaar vooral aandelen uit de opkomende markten (44%) en staatsobligaties uit de ontwikkelde landen (36%).
AllianzGI voerde het jaarlijkse onderzoek ditmaal uit tijdens het eerste kwartaal van 2016 en vroeg 755 Europese, Noord-Amerikaanse en Aziatische institutionele beleggers in 23 landen naar hun risicohouding, de samenstelling van hun portefeuille en naar de wijze waarop de allocatie wordt bepaald. De respondenten beheren samen een vermogen van 26.000 miljard dollar.