De opkomende markten hebben de afgelopen maanden veel te verduren gehad. Toch mogen ze niet allemaal over dezelfde kam worden geschoren, zegt Sukumar Rajah, Managing Director en Chief Investment Officer (CIO) van Franklin Local Asset Management, Asian Equity. India is volgens hem een uitzondering.
Het groeivriendelijke klimaat in India, dat mede tot stand werd gebracht door een aantal hervormingen van de nieuwe regering, zal de groei van de Indiase economie stimuleren en het land beschermen tegen mogelijke schokken op de wereldmarkt.
Dat in de nasleep van de veelbesproken obstakels op het Chinese groeipad vragen werden gesteld over de economische vooruitzichten voor andere opkomende markten, waaronder India, was voor Rajah geen verrassing. Maar in het geval van India gaan veel commentatoren volgens hem voorbij aan een belangrijk punt. In tegenstelling tot veel andere opkomende markten is India geen economie met hoge exportcijfers. De Indiase economie is meer op binnenlandse consumptie gericht.
Aangezien de export maar 23,6% van het bbp van India uitmaakt, denkt Rajah dat een vertraging van de wereldwijde groei minder impact zal hebben op de economie van dit land. Vergeleken met Rusland en Brazilië, die sterk afhankelijk zijn van de grondstoffenprijzen en daardoor zouden lijden onder een wereldwijde groeivertraging, profiteert India als netto-importeur duidelijk van lagere grondstoffenprijzen.
Lage grondstofprijzen
“In onze ogen zouden de lage grondstoffenprijzen en de impact daarvan op de importkosten India in vergelijking met andere BRICS-landen een gunstige uitgangspositie moeten bezorgen om te profiteren van de huidige economische omstandigheden”, schrijft Rajah. India is het enige BRIC-land waar het bbp sneller groeit dan in 2013−2014.
Volgens Rajah zijn er al signalen van economische verbetering te zien in India. Het dubbele tekort op de nationale begroting en de buitenlandse handel lijkt onder controle te zijn, de inflatie is sterk gedaald sinds 2014 en de versterkte valutareserves zouden het land minder kwetsbaar moeten maken voor de terugtrekking van buitenlands kapitaal. “Terwijl andere BRIC-economieën hun eigen binnenlandse problemen hebben, ziet het er voor India volgens ons iets beter uit.”
Een belangrijk verschil tussen India en veel andere economieën, vooral onder de opkomende markten, is volgens Rajah dat India over het potentieel beschikt om de komende twee tot drie decennia een hoge groei aan te houden. “Het arbeidsaanbod, de arbeidsproductiviteit, een stijging van de kapitaalinvesteringen als percentage van het bbp en de kapitaalproductiviteit dragen daaraan bij”, stelt hij. “Wij geloven dat India in al deze vier domeinen vooruitgang kan blijven boeken over een lange periode en zo zal kunnen bouwen aan een duurzaam groeiverhaal.”
Duurzame groei
India heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld, en er wordt verwacht dat het bbp van India in 2015 sneller zal groeien dan dat van China. “Wij denken dat India ten opzichte van veel andere economieën in een veel gunstigere positie verkeert. Het kan zowel rekenen op structurele katalysatoren als cyclische positieve factoren om een duurzame groei te verwezenlijken”, concludeert Rajah.
Het ergste deel van de lange vertraging in India lijkt achter de rug. Hij verwacht dat het groeicijfer op korte tot middellange termijn weer zal aanknopen bij de langetermijntrends, ondersteund door de infrastructuurinvesteringen en stedelijke consumptie, maar ook geholpen door een soepele renteomgeving die onder andere te danken is aan de gedaalde inflatie. Om deze en andere redenen voorspelt Rajah dat het voor India nog allemaal moet beginnen.