“Draghi heeft gedaan wat hij moet doen.” De omvangrijke opkoopactie, die op 22 januari werd aangekondigd, zal volgens de topeconoom Jeffrey Sachs en Skagen-belegger Hilde Jenssen het noodzakelijke vertrouwen in de Europese economie herstellen. Dat vertelden zij op de nieuwjaarsconferentie van het Noorse fondsenhuis in het Amsterdamse Bimhuis.
Hilde Jenssen (portefeuillemanager van Skagen Kon-Tiki, het opkomende marktenfonds): “Is het vertrouwen eenmaal hersteld, dan zullen bedrijven weer mensen aannemen en hun investeringen opvoeren. Het had echter wel wat eerder gemogen.”
Sachs, hoogleraar aan de Columbia University in New York beaamde dat: “Jammer dat we vijf jaar op deze actie van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben moeten wachten. Het besluit van de ECB gaat geen economische groei veroorzaken, maar zorgt voor een fundament onder de economie van de eurozone. Monetair beleid alleen kan geen welvaart veroorzaken, dat wordt alleen bereikt met hard werken.”
Hekelen
Hij (Amerikaans macro-econoom, duurzaam denker, VN-adviseur en architect van de succesvolle economische transformatie van Polen) hekelde het kortetermijndenken van de ECB. “2015 zal een goed jaar worden voor beleggers. Deflatoire problemen zie ik niet. Die zullen de centrale banken wel tackelen. De val van de olieprijs is een goede zaak. Dat heeft de geschiedenis wel bewezen.”
De twee kortetermijnrisico’s die Sachs signaleert, zijn de schuldenproblematiek van Griekenland en de crisis in Oekraïne. Voor Griekenland bepleit Sachs een onmiddellijke drastische herstructurering van de schuld.
“Leningen worden niet altijd afbetaald. Dat is dagelijkse realiteit. Het is bizar dat Duitsland met zijn geschiedenis nog altijd dwarsligt.” Aan een ‘Grexit’ wil Sachs niet denken. “Dan zou ik niet langer in Europa willen beleggen. Ook voor het conflict in Oekraïne zie ik een eenvoudige oplossing: de Navo moet begrijpen dat Rusland een lidmaatschap van Oekraïne niet accepteert.”
Belangrijker dan deze kortetermijnrisico’s zijn voor Sachs drie langetermijnproblemen die de wereld bedreigen: de extreme armoede in grote delen van de wereld, de stijgende ongelijkheid in de ontwikkelde landen en de klimaatverandering. “Kiezen voor een duurzame economische ontwikkeling is de enig mogelijke oplossing.”
Impopulaire aandelen
Jenssen ging nader in op de beleggingsmethode van Skagen Kon-Tiki. Het fonds boekt al jarenlang succes omdat het is belegd in ondergewaardeerde, impopulaire en weinig geanalyseerde aandelen in de opkomende wereld.
“In tegenstelling tot de huidige trend, waarbij beleggers aandelen steeds sneller verkopen en analisten niet veel verder vooruitkijken dan het volgende kwartaal, kiezen wij voor een langetermijnaanpak. Ik ben blij met de toenemende populariteit van passief beleggen. Dat biedt een contraire waardebelegger, zoals Skagen, alleen maar grotere kansen.”
Over de beleggingsvooruitzichten van de opkomende markten is zij positief. “Ik signaleer dat het verschil in waardering tussen de opkomende en volwassen wereld in lange tijd niet zo groot is geweest als nu. Ik zie overigens ook beleggingskansen in Japan en Europa.”