De kopgroep onder de opkomende markten ontwikkelt zich snel richting volwaardig ontwikkelde economieën, met aantrekkelijke kansen voor beleggers. Specialisten van Newton en The Boston Company, boutiques van BNY Mellon, vragen zich af of deze vooruitstrevende opkomende markten echt zo aantrekkelijk zijn als ze lijken, of dat het tijd wordt om de definitie van deze categorie landen te herzien?
Duidelijk is wel, zijn ze allen van mening, dat de categorie opkomende markten zeer divers is, met een aantal gemene delers. “Hervormingen en economische vooruitgang hebben een aantal van deze opkomende economieën, zoals Taiwan, Zuid-Korea, Polen, Tsjechië en Maleisië, gebracht op de drempel van de ontwikkelde markten. Dit kan gepaard gaan met aantrekkelijke rendementen voor beleggers, ook al geldt de hele beleggingscategorie opkomende markten wel als relatief risicovol. Zij kunnen zich echter onderscheiden van de ‘onvolwassen’ opkomende markten op het gebied van economische vooruitgang, omvang, liquiditeit, toegankelijkheid en hogere mate van stabiliteit.”
Latijns-Amerika
Ook in Latijns-Amerika ontwikkelt een aantal economieën zich richting volwassenheid. Rob Marshall-Lee (Newton): “Chili heeft een aantal structurele marktinstituties in het leven geroepen, wat meer stabiliteit brengt. Brazilië heeft echter een aantal uitgelezen kansen om hervormingen door te voeren en zich minder afhankelijk te maken van de export van grondstoffen aan zich voorbij laten gaan, veroorzaakt door een overheid die in de verkeerde sectoren investeerde.”
Douglas Reed (Newton) ziet in het Verre Oosten een aantal landen met sprongen vooruit gaan. Hij wijst echter op obstakels die uit de weg geruimd moeten worden, voordat zij de status van ontwikkelde economie bereiken. “Zuid-Korea en Taiwan kampen met vergrijzing. Daarnaast zijn overheidsbemoeienis en de corporate governance hindernissen om te nemen”, zegt Jay Malikowski (The Boston Company) daarover.
Eigen merites
“Het risicogewogen rendement verschilt van land tot land, elke markt moet op zijn eigen merites worden beoordeeld”, stelt Marshall-Lee. “Belangrijk is om de prestaties van de binnenlandse economie los te pellen van de prestaties van de lokale aandelenmarkt, naast het beoordelen van de demografische dynamiek en de kwaliteit van de infrastructuur.”
Veel opkomende landen willen de status van een ontwikkelde economie krijgen, slechts weinige hebben die in de afgelopen jaren echter weten te bereiken. In 2010 werd Israël opgewaardeerd tot ontwikkelde economie, maar de vier jaar erna bleven de prestaties achter bij de wereldeconomie. Griekenland viel juist terug tot de status van opkomende markt, vanwege alle economische problemen.
Het debat hoe markten te classificeren zijn en hoe relevant de status van opkomende markt is voor een grote economie, wint aan belang. Marshall-Lee adviseert beleggers om een brede reeks aan fundamentals grondig te onderzoeken, voordat zij in een markt beleggen. Daaronder vallen de kwaliteit van de lokale institutionele organisaties, de ontwikkeling van de markt en de kwaliteit van de lokale corporate governance.
Lees hier het hele artikel de specialisten van BNY Mellon