‘Profiteer van Europese dividenden’

0

Europese dividendaandelen kennen momenteel aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. “Deze bieden hogere rendementen in vergelijking met de andere ontwikkelde markten, maar zijn niet duurder”, zo stelt Thomas Buckingham, fondsmanager van het Europe Strategic Dividend Fund bij JPMorgan Investment Funds.

'Profiteer van Europees dividend'Europese winstcijfers over het tweede kwartaal van 2015 laten zien dat regionale aandelenmarkten weten te profiteren van de aantrekkende economische omstandigheden. “De vooruitzichten voor de Europese winstgroei hebben duidelijk de wind mee”, ziet ook Buckingham (afbeelding).

Na de dubbele dip die Europa kende, trekken de winstmarges in Europa weer aan. Een verdere verbetering zal de kloof tussen Europese en Amerikaanse aandelen doen afnemen. De winstgroei van Europese aandelen bleef de laatste jaren met maar liefst 45% achter bij die in de VS, maar de historisch sterke correlaties doen vermoeden dat Europese aandelen zullen opveren.

Buckingham: “Deze dynamiek was al zichtbaar: de winstcijfers over het tweede kwartaal waren positief in termen van het aantal bedrijven dat het beter deed dan verwacht, namelijk 56% vergeleken met een historisch gemiddelde van 53%.”

Hogere dividenden

“Nu er sprake is van een geleidelijk verbeterende economie en solide vooruitzichten voor de bedrijfswinsten, keren veel Europese bedrijven hogere dividenden uit aan hun aandeelhouders”, vervolgt Buckingham zijn betoog voor de dividendstrategie achter zijn fonds. Dividenden vormen naar zijn mening de belangrijkste aandrijvende factor voor de aandelenrendementen op lange termijn.

Tegen deze achtergrond vindt Buckingham de waarderingen van Europese aandelen dan ook niet overdreven. Hij stelt dat de markt op basis van de huidige winstcijfers weliswaar redelijk gewaardeerd is, maar dat de winstniveaus in vergelijking met het verleden cyclisch laag zijn. “Het is daarom verstandiger om de waarderingen te beoordelen aan de hand van cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhoudingen (K/W’s), die erop wijzen dat de markten nog een flink opwaarts potentieel hebben.”

Waarderingsverschil

Buckingham stelt dat hoogrentende Europese aandelen, gemeten naar de gemiddelde K/W, zijn achtergebleven bij het marktgemiddelde. De K/W’s van de hoogst renderende aandelen zijn nog altijd niet op het niveau van het marktgemiddelde. Daarnaast zijn de waarderingen van Europese dividendaandelen zeer aantrekkelijk in vergelijking met andere op inkomen gerichte beleggingscategorieën. “Als je nu kijkt naar Europese bedrijven, dan zie je dat circa 60% een dividendrendement laat zien dat hoger ligt dan de rente op hun eigen bedrijfsobligaties!”

Ter vergelijking: het historische gemiddelde bedraagt slechts 18%. Met andere woorden, er is een enorm waarderingsverschil: obligaties zijn erg duur in vergelijking met aandelen. Dit betekent eveneens dat schuldfinanciering voor Europese bedrijven aantrekkelijk goedkoop blijft.

Waar liggen de kansen?

“De huidige markt biedt goede kansen”, zegt Buckingham. “Aandelenselectie is daarbij wel essentieel voor Europese dividendbeleggers, want veel van de beste aandelen zijn bijvoorbeeld te vinden buiten de traditionele sectoren voor aandeleninkomen.” Zelf gaat hij binnen het universum van hoogrentende aandelen systematisch op zoek naar die aandelen met de beste rendementen en groeivooruitzichten, ongeacht de sector.

Op enkele uitzonderingen na, vermijdt hij traditionele ‘obligatieachtige’ sectoren, zoals drankenconcerns en farmaciebedrijven. Deze sectoren zijn volgens hem ‘overkocht’ en hebben dus minder aantrekkelijke dividenden. Hij ziet enkele van de meest interessante mogelijkheden juist in cyclische sectoren, zoals de financiële sector en de mediasector.

Automotive

De Europese automotive-bedrijven Daimler en Michelin zijn volgens Buckingham aandelen die aan meerdere criteria voldoen, hoewel hij daarbij ook wijst op de huidige tegenwind uit China. Beide bedrijven profiteren sterk van de zwakkere olieprijs, die de gebruikskosten van auto’s helpen drukken. Dit maakt auto’s aantrekkelijker voor potentiële kopers. De twee bedrijven hebben ook aan de dollar gerelateerde inkomsten versus kosten op basis van de euro, zodat zij profiteren van de lagere valuta.

Ze zouden tevens voordeel moeten hebben van een herstel van het consumentenvertrouwen, dat gunstig is voor de autoverkopen. Verder noemt de fondsmanager Easyjet als voorbeeld van een inkomstenbelegging die profiteert van lagere oliekosten en een toenemend consumentenvertrouwen.

Financiële sector

Zoals de Europese winstgroeicijfers over het tweede kwartaal al lieten zien, is de winstgroei per aandeel zeer sterk in de financiële sector. Niet verwonderlijk dat ook Buckingham de financiële dienstverlening als een vruchtbaar inkomenssegment beschouwt. Intesa Sanpaolo, Société Générale en ING zijn enkele namen die behoren tot zijn favorieten. Hij merkt op dat deze drie bedrijven grote herstructureringen achter de rug hebben en nu een aantrekkelijk dividendbeleid bieden. Alle drie kwamen ze in het tweede kwartaal met positieve updates naar buiten.

Buckingham richt zich op de hoogst renderende 30% van de Europese aandelenmarkt en vermijdt ‘dividendvalkuilen’. Als hij bedrijven selecteert in de meer traditionele defensieve sectoren, dan richt hij zich nadrukkelijk op een sterke winstgevendheid en goede groeivooruitzichten.

Als voorbeeld noemt hij Proximus (voorheen Belgacom), het grootste telecombedrijf van België. De fondsmanager vindt het dividendrendement van 4,3% fundamenteel gezond en ziet groeikansen voor het bedrijf. “De penetratiegraad van smartphones in België ligt lager dan die in andere Europese landen en dat biedt een opwaarts potentieel”, zo besluit hij.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie The Asset

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website en nieuwsbrief van The Asset. Het team brengt met name nieuws en visies die interessant zijn voor beleggingsprofessionals.


Kennispartners