Wat brengt 2016? Wat zijn de zekerheden en de onzekerheden in het pas begonnen jaar. Negen smaakmakers uit de beleggingswereld delen hun prognoses met ons. Waar gaat het heen met de belangrijkste regio’s, sectoren en assets? Ruth van de Belt, strateeg bij het Allocatie Team van Kempen Capital Management (KCM), verwacht dat staatsobligaties ook in het nieuwe jaar onaantrekkelijk blijven.
Onze groeiverwachtingen voor de wereld zijn, net als vorig jaar, getemperd. Qua waardering van de verschillende beleggingscategorieën is er afgelopen jaar eveneens weinig veranderd. De voortdurende ‘search for yield’ als gevolg van extreem ruim monetair beleid zorgde ervoor dat de verwachte rendementen op vrijwel alle beleggingscategorieën vanuit historisch perspectief zeer laag bleven. Anders gezegd: alles is aan de prijs.
KCM verwacht, evenals vorig jaar, dat staatsobligaties onaantrekkelijk blijven. De huidige lage obligatierentes compenseren onvoldoende voor het risico van stijgende rentes wanneer het monetaire beleid geleidelijk normaliseert. Wij wensen zo min mogelijk renterisico in portefeuilles te hebben. Hoewel de kredietvergoeding voor staatsobligaties uit opkomende landen voldoende is, zijn deze obligaties nog niet aantrekkelijk genoeg.
Het economisch dieptepunt is in veel landen nog niet in zicht en de valuta’s zijn doorgaans lastig af te dekken. We hebben high yield al eerder afgebouwd en vinden het nog te vroeg om te kopen. Op het gebied van investment grade-bedrijfsobligaties worden we voorzichtiger. Ten opzichte van staatsobligaties leveren aandelen op lange termijn nog steeds een hoger rendement op, maar de verwachte risicopremie is in lijn met wat die historisch zou moeten zijn. Dit rechtvaardigt een neutrale risicohouding. In 2016 zullen we doorgaan met de afbouw van onze overwogen aandelenpositie. De regionale verschillen zijn groot.
Aandelen uit de Verenigde Staten zijn duur en de winstgevendheid komt in toenemende mate onder druk te staan door hogere loonkosten en stijgende rentekosten. We blijven de voorkeur geven aan Europese aandelen. Het herstel wordt verdisconteerd, maar er zit nog ruimte in de winstgroei van bedrijven. Hoewel aandelen uit opkomende landen aantrekkelijk gewaardeerd zijn, is het gezien de penibele economische situatie van deze landen nog te vroeg om deze aandelen verder op te hogen. In een langere periode van hogere volatiliteit kan een goed geselecteerde portefeuille van hedgefondsen een aantrekkelijk alternatief bieden.
Ook kan het lonen om naar niet-beursgenoteerde beleggingen te kijken. Gemiddeld genomen bieden deze beleggingen momenteel voldoende compensatie voor risico, maar er bestaan grote onderlinge verschillen. Bovendien zijn deze beleggingen illiquide, waardoor een ruime veiligheidsmarge bij de waarderingen van deze beleggingen moet worden gehanteerd.